/ NOVA
Организацията на медиите в Югоизточната Европа (SEEMO) осъди опита за дискредитиране на разследващия журналист на NOVA Мариета Николаева чрез използването на манипулирана снимка, която получи широко разпространение в интернет.

Разследващият журналист Мариета Николаева стана жертва на нагъл онлайн тормоз (ВИДЕО)

„Тази атака представлява опасна ескалация на тормоза срещу журналисти, които изпълняват задълженията си честно и смело, особено след нейната номинация за престижната награда „Еми“. SEEMO е солидарна с Николаева и отново заявява, че ще следи отблизо този случай, като настоява съответните органи в България да разследват случая и да предприемат подходящи действия срещу отговорните за тази целенасочена кампания за дезинформация“ – се казва в позицията на регионалната организация, в която членуват над 30 държави от Югоизточна, Южна, Източна и Централна Европа.

Според Организацията на медиите в Югоизточна Европа тази клеветническа кампания поражда опасения относно разпространението на дезинформация чрез мрежи от взаимосвързани уебсайтове, които могат да разпространят неверни твърдения и да навредят на репутацията на лицата, към които са насочени. „Случаят, свързан с Николаева, е ярък пример за това как дезинформацията може бързо да набере популярност, особено когато се разпространява едновременно от множество медии. Към това се прибавя и фактът, че утвърдени медии са препубликували манипулираното съдържание, което му придава допълнителна достоверност“, се посочва още в позицията.

В нея се посочва, че клеветническата кампания срещу българския журналист е започнала, малко след като тя и операторът Таси Асенов влязоха в историята, като станаха първите български журналисти, номинирани за международната награда „Еми“ в категорията „Новини и актуални предавания“. Международната академия за телевизионни изкуства и науки отличи отразяването на най-голямата трагедия с бежанци в България, която се случи миналата година край Локорско. Шестима от оцелелите застанаха ексклузивно пред Мариета Николаева и камерата на Таси Асенов и разказаха история за ужаса на смъртоносното пътуване и за трафика на мигранти.

Асоциацията на европейските журналисти – България също категорично осъди опита за дискредитиране на разследващата журналистка на NOVA Мариета Николаева чрез изфабрикувана снимка. „Изразяваме солидарността си с Николаева и се противопоставяме на опитите за онлайн тормоз над наши колеги заради работата им. Абсурдно е, че Николаева е атакувана точно когато става първата българска журналистка с номинация за престижната телевизионна награда „Еми”, се казва още в позицията на АЕЖ, призовавайки ГДБОП да стигне до отговорните за това.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня