Орешарски представя експертно правителство във вторник или сряда
Орешарски представя експертно правителство във вторник или сряда / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова

Пламен Орешарски ще предложи състава на експертно правителство във вторник или сряда. Това стана ясно след като Коалиция за България прие проучвателния мандат за съставяне на кабинет. В рамките на около два часа държавният глава Росен Плевнелиев връчи два мандата. Първият бе даден на ГЕРБ, но лидерът на партията Бойко Борисов се отказа от него с аргумента, че не може да състави самостоятелен кабинет, но и не може да търси подкрепа от „Атака”, защото депутатите й не уважават европейския химн и наричат посланиците на европейските държави „дебелобузи чичковци”.

Номинираният за премиер Пламен Орешарски няма да подписва споразумения с нито една политическа сила, а ще разчита на подкрепа на плана му за излизане от кризата. В момента самият план се допълва, затова Орешарски не намира за необходимо да го представя предварително.

„Няма да възлагам каквито е да самоцелни ревизии с пропагандни ефекти. Ще прегледаме действията най-вече на редовния кабинет, който предсрочно даде оставката си, и при всички случаи, при които има законосъобразност ще бъдат обработени по съответния ред”, коментираОрешарски наследството от предишната власт.

Самият държавен глава Росен Плевнелиев настоя от своя страна за спешни мерки за преодоляване на кризата, но и за търсене на дългосрочни решения

„Това, което хората очакват са решителни действия и резултати затова и аз искам днес да дам един пример като връча два мандата в рамките на един ден. По същия начин свиках и 42-рото Народно събрание в рекордно кратки срокове – само 9 дни след изборите, за да не се бавим да зададем високо темпо на работа веднага след изборите”, заяви държавният глава.

Около два часа по-рано лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че не може да разчита на „Атака” за съставянето на кабинет, затова се отказва от това право. „Каквито и декларации да правя, със 120 депутати няма как да правител правителство Явно отнякъде имате договорка. И аз щях, за да е честно пред българския народ, щях да кажа, за да има правителство, аз ще ви гласувам. Направете и не се излагайте да заставате с „Атака”.

От Коалиция за България отрекоха да са влизали в тайни договорки, с която и да е политическа сила.