Опозицията внесе петия вот на недоверие към кабинета „Станишев”
Опозицията внесе петия вот на недоверие към кабинета „Станишев” / снимки: Sofia Photo Agency, Надя Коцева
Опозицията в парламента внесе петия поред вот на недоверие към правителството заради неговата обвързаност с организираната престъпност. Под искането за оставка на кабинета се подписаха 60 народни представители от ДСБ, БНД, ОДС и БНС.

От „Атака” единствено не са поставили подписите си. Те, обаче ще подкрепят искането, макар да смятат, че то е трябвало да бъде внесено след лидерска среща, на която да се обсъди как ще се процедира, ако кабинетът падне.

Според лидера Волен Сидеров този вот на недоверие ще стабилизира управляващите.

На противното мнение са от ДСБ, БНС и БНД. Те са категорични, че подобно искане е конституционно задължение на опозицията при рязка криза като тази в МВР.

Ако дискусията при един математически обречен вот доведе до развръзка на скандала, ще сме си свършили работата, категорични са от десницата.

В мотивите към искането за оставка на правителството е записано, че поведението на вътрешния министър Румен Петков превръща не само премиера Сергей Станишев, но и целия български народ в свой заложник.

Кабинетът "Станишев" трябва да си ходи, защото през МВР минава оста власт-престъпност, се констатира в документа.

Според парламентарния правилник разискванията по проекта за решение за гласуване на вот на недоверие започват не по-рано от три и не по-късно от седем дни от постъпване на предложението.