Опозиция и мнозинство не се разбраха за анкетната комисия за пожара във влака
Опозиция и мнозинство не се разбраха за анкетната комисия за пожара във влака / netinfo

Управляващи и опозиция не постигнаха съгласие по текста на проекторешението за създаването на временна анкетна комисия, която да изясни случая с пожара във влака СофияКардам.

В началото на пленарния ден на Председателски съвет при Георги Пирински представителите на ПГ се разбраха да се сформира такава комисия. Депутатите почетоха с минута мълчание паметта на загиналите в пожара.

Въпреки че управляващи и опозиция се разбраха по-рано на Председателския съвет да не политизират трагедията, не успяха го избегнат. След два кръга консултации от опозицията заплашиха, че няма да участват в комисията, ако БСП наложи своя текст за проекторешение. Недоволството изразиха Светослав Спасов от БНД, Димитър Йорданов от СДС и Иван Иванов от ДСБ.

„Предложихме предметът на дейност за създаване на временна анкетна комисия за проучване причините и условията за инцидента във влака София – Кардам, както и нормативната уредба, свързана с безопасността на железопътния транспорт. Те ни предлагат нов текст, който въобще не касае катастрофата. Предметът на дейност на временната комисия да бъде проучване на нормативната уредба, с вързана с безопасността на железопътния транспорт. Ние смятаме, че това е предмет на дейност на транспортната комисия. Това не е анкетна комисия, няма предмет въобще. Имам чувството, че се стараят да избягат от този инцидент. Ако комисията остане с такъв предмет на дейност, е безсмислено да участваме”, бяха единодушни те.

Заместник-председателят на транспортната комисия Радослав Илиевски от БСП обеща текстът да бъде редактиран на утрешните консултации. „Просто разширихме обхвата на комисията. Идеята е комисията да има краен резултат за цялата работа на БДЖ и за изясняване на трагичните случаи”.

По-рано днес Илиевски заяви, че след авиацията железниците са най-сигурният транспорт у нас. Съпартийката му Надка Балева пък изказа мнение, че анкетна комисия е безсмислена преди да е приключило следствието. От „Атака” призоваха да се направи възстановка на пожара, а от БНД и ДСБ пак поискаха оставката на транспортния министър Петър Мутафчиев. Той пък приветства създаването на анкетна комисия за изясняване на трагедията.

По 20 000 лева ще плати застрахователното дружество "Алианц България" на роднините на всеки от загиналите във влака София – Кардам. Това съобщиха за Дарик от пресцентъра на застрахователя. Общата сума на обезщетенията е 180 000 лв. На извънредното си заседание вчера правителството реши да изплати на семействата на жертвите по 10 000 лева от националния бюджет.