Опитите за нелегално преминаване на границата са най-много около Малко Търново
Опитите за нелегално преминаване на границата са най-много около Малко Търново / БГНЕС

Опитите за нелегално преминаване на границата са най-много в района около Малко Търново. Там оградата все още не е достроена, каза по време на блиц контрола в парламента министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова. Надявам се строителството скоро да приключи, използват се всички ресурси на държавата за охрана на границата, както и за контролиране на процесите, посочи Бъчварова.

Хванаха рецидивист от Айтос, возил с гумена лодка сирийски бежанци

Използват се всички възможни подходи за контролиране на процесите и снижаване на нелегалната миграция, увери Бъчварова.

Каракачанов: Държавата да отпусне пари за довършване на оградата по границата

Тя поясни, че всеки, който получи документи за статус, има право на придвижване. „Нямаме право да ограничаваме тази възможност законово. Навсякъде, където има струпване на мигранти, които са извън центровете, използваме жандармерия, повече патрулки, проверки", добави вътрешният министър.

Вечерен час и строги мерки в лагера за бежанци в Харманли след масовия бой

Тя повтори, че се използват всички налични ресурси, а отделно сме поискали помощ от ФРОНТЕКС и допълнително финансиране по линията на спешните мерки.

Фронтекс разположи допълнителни сили по границите ни с Турция и Сърбия

„Има разположена армия на границата, граничари. Към момента оградното съоръжение дава своя ефект. Опитите за нелегално преминаване са основно в тази част, където все още съоръжението не е достроено около Малко Търново. Там е и основният натиск в момента", заяви още Румяна Бъчварова.

Източник: БТА, БГНЕС