Снимката е илюстративна
Снимката е илюстративна / IStock
При опит за контрабанда от Турция задържаха голямо количество оръжие и боеприпаси у нас за страна от Западна Европа, на 5 април през ГКПП "Капитан Андреево". Това съобщиха на съвместна пресконференция на граничния пункт окръжният прокурор на Хасково Иван Стоянов и зам.-директорът на Агенция "Митници" Георги Александров.

Става дума за 186 пистолета от различни марки и 7475 патрони от различни калибри. Те са открити при проверка на микробус с френска регистрация, в който сам е пътувал френски гражданин от турски произход, роден през 1980 година, уточни Стоянов. Той допълни, че пистолетите са били газови, но върху тях има въздействие. Чрез премахването на муфите на цевта те са били преправени на годни за огнестрелни оръжия.

Незаконно оръжие, монети и ловни трофеи откриха в Старозагорско

Първите два пистолета бяха намерени под акумулатора на буса, посочи Александров. След сканиране с рентген контрабандният товар бе открит още на различни всевъзможни места в превозното средство, включително и в горивния резервоар, допълни той.

Предполагаемият трафикант е задържан първо за 24 часа, а след това за 72 часа, като са му повдигнати обвинения. В съда е внесена мярка за неотклонение "задържане под стража", отбеляза Иван Стоянов. По линия на международното сътрудничество станало известно, че обвиняемият има многобройни криминални регистрации във Франция.

Куршум от пушка едва не улучи семейство на Нова година (ВИДЕО)

Стоянов изрази и мнение, че става дума за еднократен акт на контрабанда и на този етап няма данни за разработен оръжеен канал. По негови думи първоначалното обвинение може да бъде и преквалифицирано в по-тежко с оглед големия размер на контрабандата.
БТА