/ Thinkstockphotos
Младеж направи челна стойка на една от скулптурните фигури на монумента Асеневци във Велико Търново.

Полицията свали ученици от покрива на жилищен блок (ВИДЕО)

Случката се вчера. Според свидетели, които се намирали в този час в заведение с изглед към мястото, внезапно върху фигурата на цар Калоян пъргав младеж, гол до кръста, се изправил на челна стойка, съобщи Times.bg.

Асеневци във Велико Търново
Times.bg

Смелчагата ефектно постоял с главата надолу, след което се разходил из цялата композиция за около 10-тина минути и скочил обратно на земята. Веднага обаче малки деца и тийнейджъри хукнали да се катерят по паметника и да подражават на ексцентрика, споделят очевидци.

Опасна мода: Деца увиснаха от покрива на 16-етажен блок, за да си направят клип

Поведението му обаче не било прието еднозначно от присъстващите, като емоциите варирали от възхита до негодувание, че става въпрос за хулиганска проява. Четиримата конници са поставени на гранитни постаменти на 7 мeтра , а общата височина на паметника е 15 метра.

Асеневци във Велико Търново
Thinkstockphotos

Монументът Асеневци е посветен на династията, управлявала Втората българска държава със столица Търново през периода 12-14 век. Скулптурната композиция с автор Крум Дамянов, представя царете Асен, Петър, Калоян и Иван Асен II.

Паметникът е построен през 1985 година, по повод честването на 800 години от въстанието на братята Асен и Петър. Мечът, около който са разположени четиримата Асеневци, символизира мощта и възхода на средновековна България.