Омбудсманът предприема поредица от срещи с местните власти
Омбудсманът предприема поредица от срещи с местните власти / снимка: Sofia Photo Agency
Омбудсманът на България Гиньо Ганев ще организира поредица от регионални конференции на тема „Правата на гражданите, доброто управление и местната власт”. Първата регионална среща ще се проведе във Видин на 15 ноември 2007 г., от 10:00 до 13:00 ч., в Конферентен център на Областната администрация – Видин, а до края на годината ще бъдат организирани подобни форуми и в градовете Велико Търново, Русе, Стара Загора, Пловдив и Перник.

В дискусията ще участват новоизбраните кметове на общини от областта, местни обществени посредници, представители на териториалните структури на централната администрация във Видин, както и на неправителствени организации.

Омбудсманът Гиньо Ганев счита, че нито местната, нито централната власт са достатъчно подготвени, за да посрещнат новите отговорности, пред които процесът на децентрализация ги изправя. В този смисъл, целта на регионалните срещи, организирани от институцията, е да бъдат обсъдени трудностите и проблемите, свързани с децентрализацията на властта, както и да бъде засилено взаимодействието между омбудсмана и общините за осъществяване на принципите на добро управление.

След дискусията експерти от екипа на омбудсмана ще открият временна приемна в пресклуба на БТА във Видин. Експертният екип ще приема жалби и сигнали за нарушения на права и свободи на гражданите от държавните и общински органи и техните администрации, както и от лицата, предоставящи обществени услуги (водоснабдяване, топлофикация, електроразпределение и др.).