/ Thinkstockphotos
Около 50 000 души от най-уязвимите групи ще продължат да получават топъл обяд и след 1 януари 2021 г.

Осигуряването на услугата без прекъсване от страна на общините ще стане възможно, след като правителството даде съгласие Управляващия орган на Оперативна програма за храни и/или основно материално подпомагане от Фонда за европейско подпомагане на най-нуждаещите се лица в България за периода 2014-2020 г. да сключва договори за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ в размер до 5 на сто над определения бюджет на оперативната програма.

Над 526 000 нуждаещи се получават пакети с храна или топъл обяд

Средствата ще бъдат осигурени по линия на инициативата на Европейската комисия за преодоляване на последствията от кризата - механизма REACT-EU. По този начин ще се даде възможност Управляващият орган да реализира чрез общините нова операция за предоставяне на топъл обяд, в отговор на предизвикателствата, породени от безпрецедентната пандемична ситуация в страната.

Очакванията са, че допълнителният ресурс ще е достатъчен за поетапно сключване и префинансиране на около 200 договора с общини, което ще даде възможност предоставянето на топъл обяд да продължи от 1 януари 2021 г. без прекъсване.