Ограничителни мерки в Шуменско заради чумата по свинете
Ограничителни мерки в Шуменско заради чумата по свинете / netinfo

Да се вземат кръвни проби за изследване за наличието на вируса класическа чума по свинете в град Смядово и селищата, намиращи се в 10-километровата наблюдавана зона. Това решиха на заседание членовете на областната епизоотична комисия в Шумен.

В тази зона попадат селата Кълново, Ивански, Янково, Бял бряг, Веселиново, Александрово, Салманово, Драгоево и Суха река. Кметовете на тези населени места трябва да актуализират списъците на стопаните, отглеждащи свине и да ги предадат на ветеринарните лекари в съответните общини.

Забранява се предвижването и търговията със свине в община Смядово и 10-километровата зона, както и пашата на източнобалканска порода прасета. Животните, предвидени за клане, трябва да се изпращат в кланицата на град Велики Преслав след задължителен клиничен преглед.

Ежедневно ще бъдат извършвани прегледи на свине в селищата от община Смядово, а в останалите общини на областта клинични прегледи ще се правят през 3-4 дни. При всяко съмнение за наличие на класическа чума по свинете незабавно трябва да се уведомят органите на Районната ветеринарномедицинска служба в Шумен.

Вероятната причина за възникването на болестта в град Смядово е внос на прасета от други региони на страната, уточниха от Районната ветеринарномедицинска служба. Независимо, че в стадото на Тодор Добрев не е имало такива животни, то е възможно заразата да се е пренесла при контакт със стада от други стопанства по време на паша. След преброяване е установено, че заболелите прасета в стопанството на Добрев са 184 броя. Те са унищожени и предадени в шуменския екарисаж.

За последен път чума по свинете е била регистрирана през есента на миналата година в село Каменар, община Поморие.

Други новини от Шумен