/ БГНЕС
Учредиха Инициативния комитет, който издигна настоящия президент Румен Радев и неговия вицепрезидент Илияна Йотова за втори мандат. В него участват над 180 души, стана ясно при откриването за учредителното заседание.

В залата присъстваха и самите бъдещи кандидати за президент и вицепрезидент на президентските избори на 14 ноември т.г. Сбирката се проведе в НДК и започна с 45 минутно закъснение с националния химн, който изправи на крака присъстващите.

радев и йотова
БГНЕС

ГЕРБ до последно ще пазят кандидата им за президент, „за да не се докопат до него“

"Приемам подкрепата ви като оценка за свършеното до момента, като подкрепа за позициите ни и посоката, която следваме. На фона на срива на доверието в политическата система и институциите, президентството се утвърди като стълб на стабилност и държавност. Дори в най-тежките времена на тотална обсада и непрекъснати атаки и манипулации, ние с г-жа Йотова не се отклонихме от мисията да отстояваме интересите и да сме бариера срещу беззаконието и лобизма. И да задаваме дневния ред по важните въпроси", започна приветствието си настоящият държавен глава.

"Считам, че последните 5 години промениха обществената атмосфера. Антимафиотският консенсус, който се роди на площадите премина в урните. Защото няма нормален човек, който да приеме произвола, корупцията и беззаконието", продължи Радев.

Той смята, че неуспехът на партиите на промяната да съставят работещо правителство е само за временен провал. "Защото обществото ни е узряло за промени. Въпрос на време е те да изкристализират в законите и тяхното прилагане", категоричен бе претендентът за втори мандат на "Дондуков" 2.  "Ние ще продължим борбата си за честни избори и нов тип управление с върховенство на правото и пресичане на злоупотребите с власт и кражбите. Само така ще можем да победим бедността и безправието", ангажира се още Румен Радев.

"Вярваме, че президентската институция символизира единството на нацията, но не като ням свидетел на беззаконието, не като гарант на комфорта на облагодетелстваните. Единството не е механичен сбор на грабители с ограбени, на лъжци с излъгани, единението е осъзнато обединение около демократични ценности, около гражданската воля да се търсят и следват съдбовно значими обществени цели", каза още президентът.

попандов и радев
БГНЕС

веселин плачков
Георги Димитров

Да подкрепят кандидатурата на Румен Радев и Илияна Йотова дойдоха актьорите Цветана Манева, Павел Поппандов и Веселин Плачков, бившата състезателка по стрелба Весела Лечев, журналистите Велислава Дърева, Анна Заркова и Тома Томов, музикантът Иван Лечев, певицата Росица Кирилова, психологът д-р Цветеслава Гълъбова, която дълги години ръководи директор на държавната психиатрична болница „Свети Иван Рилски“.

цветана манева
Георги Димитров

Също така зад издигането на Радев застанаха полярният изследовател проф. Христо Пимпирев, председателката на Съюза на българските журналисти Снежана Тодорова, първият български космонавт Георги Иванов, художникът Греди Асса, евродепутатите Елена Йончева и Иво Христов, който е бивш началник на кабинета на президента, както и ген. Михо Михов.

ДПС с първи коментар дали ще издигнат Пламен Орешарски за президент

весела лечева
Георги Димитров

В залата бяха още Филип Станев и Станислав Балабанов от "Има такъв народ". До момента подкрепата си за втори мандат на Румен Радев на "Дондуков" 2 са дали от новата коалиция на бившите служебни министри Петков и Василев "Продължаваме промяната", "Има такъв народ" на Слави Трифонов, АБВ и "Изправи се.БГ". БСП и формацията на Мая Манолова изпратиха по трима свои представители в инициативния комитет.

итн
Георги Димитров

За съпредседатели на Инициативния комитет бяха издигнати д-р Гълъбова, Анна Заркова и диригентът Йордан Камджалов.



"Благодаря ви, че ни подавате ръка в този труден момент. Много години загубихме, много илюзии загубихме. Разпадът на институциите и държавността се отрази на всеки един от нас. От нас се очаква да си върнем надеждата", обърна се към инициативния комитет Илияна Йотова.

Тя подчерта, че основната им задача е да "върнат справедливостта".

"Уморената от клишета дума народ трябва да получи нови измерения и съм сигурна, че с всички, които ни подкрепят ще намерим новата координатна система на съединението. В криза да говориш за права според някои е лукс, но ние българските граждани си искаме правата. Хората както в страната, така и българите в чужбина искат да се припознават в управлението и да се припознават с делата на държавата", заяви още кандидатът за вицепрезидент.

"Единението не е просто сбор, не е някаква аритметика, то не е защото сме се събрали в една зала, не е защото се чувстваме само съпричастни. То е една невидима нишка от аз, ти, ние заедно. Затова дайте да не похабяваме тази дума, да я употребяваме само тогава, когато разбираме смисъла и съдържанието й, и когато знаем, че сме на прав път и можем да творим добри дела", каза още тя.

"Във ваше лице аз работих с един невероятен човек. Вие ме накарахте ме да повярвам в думи като смелост, доблест, принципност. Вие сте човек, който отстоява принципите си и сте решителен за промяна. Независимо дали когато позициите ни се срещаха или бяха различни съм убедена в едно - заедно работихме за България", обърна се тя към президента Радев.