/ dariknews.bg, архив
Очаква днес Димитър Желязков-Митьо Очите да бъде екстрадиран в България. В сряда говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова обяви, че турските съдебни власти са уважили искането на главния прокурор за екстрадиция на Желязков и се очаква това да стане в петък.
 
Турция връща у нас Митьо Очите до края на месеца

Арнаудова обясни, че фактическото предаване ще бъде осъществено в полицейски участък на летище „Ататюрк“ в Истанбул в съответствие с предложения от ГД „Охрана“ при Министерство на правосъдието на България план, който е одобрен и от турското министерство на правосъдието. „В изпълнение на този план трима служители на ГД „Охрана“ ще приемат задържания Желязков и ще го конвоират до България с полет, пристигащ на летище София в същия ден“, уточни Румяна Арнаудова.

Румяна Арнаудова
БГНЕС

В четвъртък зам.-главният прокурор Иван Гешев заяви, че разследването за Димитър Желязков-Очите е пред приключване. „Това, което предстои, е предявяване на окончателни обвинения на всички лица, които са привлечени към наказателна отговорност, по това дело и предявяване на делото. Т.е. запознаване с материалите по делото от обвиняемите и защитниците“, уточни зам.-главният прокурор.

Иван Гешев
БГНЕС

По думите му прокуратурата ще направи всичко възможно, в рамките на законовите правомощия в НПК, максимално бързо делото да бъде внесено в съда, за което има всички необходими предпоставки.
 
19 задържани при спецакция в Бургаско, издирват Митьо Очите (ОБЗОР)

На 2 август 2018 г. Специализираната прокуратура съвместно с ГДБОП задържа организирана престъпна група за рекет, побои и разпространение на наркотици, действала по Южното Черноморие. При акцията бяха задържани 20 души и проверени десетки адреси.
 
За смятания за лидер на групата Димитър Желязков беше издадена международна заповед за арест и той беше задържан два дни по-късно в Истанбул заедно с още седем души, сред които Бенчо Бенчев - зам.-председател на Общинския съвет в Бургас, и Несрин Узун - бивш народен представител и бивш кмет на Община Руен.
Агенция Фокус