Обвиниха Христо Лачев за укриване на данъци
Обвиниха Христо Лачев за укриване на данъци / cнимкa: Sofia Photo Agency

Повдигнато е обвинение за укриване на данъци на изпълнителния директор на "Булгартабак" Христо Лачев. Това съобщи за Дарик градският прокурор Николай Кокинов. Той е обвинен за 128 000 лв, укрити за последните 3 години.

На 6 март срещу Христо Лачев бяха образувани две дела – за длъжностно престъпление и източване на суми в особено големи размери от "Булгартабак" чрез рекламни договори с 5 фирми, при което холдингът е бил ощетен с над 1 милион лева, и за укрити данъци в особено големи размери. Днес в Националното следствие на Лачев е било повдигнато обвинение по второто дело – за укрити данъци през последните 3 г. в размер на 128 000 лв. На Лачев е определена парична гаранция от 5000 лв. Наблюдаващият прокурор Ангел Илиев от Софийска градска прокуратура отказа да уточни от какви доходи на Лачев са укритите данъци и дали тези доходи са от рекламните договори по първото дело.

Градският прокурор Николай Кокинов уточни, че по делото за източване на Булгартабак Лачев още няма обвинение. Засега прокуратура ще изчака първо становището на принципала – министъра на икономиката и решението му дали той няма да отстрани Лачев от поста изпълнителен директор на цигарения холдинг, и ако той не го направи, тогава прокуратурата ще реши дали ще поиска това от съда. Кокинов добави, че повдигнатото обвинение няма отношение към поста му в Булгартабак, а Лачев е обвинен като физическо лице.