Обсъждат увеличение на заплатите за медицинските сестри
Обсъждат увеличение на заплатите за медицинските сестри / cнимкa: Sofia Photo Agency

Възможностите за допълнително увеличение на заплатите на медицинския персонал в столичните детски заведения ще обсъди днес ръководството на общинската Дирекция "Здравеопазване" с представители на КНСБ и КТПодкрепа”.

Дирекция „здравеопазване” и кметовете на столични райони решиха да поискат от Министерския съвет промяна в нормативната уредба. Тя ще позволи дофинансиране на заплатите на медицинските сестри в детските заведения от местните данъци и такси, обясни директорът на дирекцията д-р Нели Нешева.

„Това, което те искат, първо трябва да се договаря и с техните синдикати. От друга страна ние като община не можем да го осигурим. Това трябва да дойде отпуснато от Министерство на финансите, а това, което ние можем да осигурим от местни данъци и такси, нямаме наредба, по която можем да го направим. Даваме тези 20 %, мислим, действаме, пишем, седим и чакаме”, каза още тя.

Над 100 молби за напускане са депозирани в столичните райони „Младост”, „Връбница”, „Овча Купел” и „Красна поляна” през месец април. Медицинските сестри не се отказват от оставките си, въпреки обещаното изплащане на компенсациите за плоския данък и 20-процентното увеличение от 1-ви януари.