Общините ще си помагат при бедствия с фонд „Солидарност
Общините ще си помагат при бедствия с фонд „Солидарност / снимка: БГНЕС, архив
Общините ще си помагат при бедствия с фонд „Солидарност"
76921
Общините ще си помагат при бедствия с фонд „Солидарност"
  • Общините ще си помагат при бедствия с фонд „Солидарност"

Националното сдружение на общините създава догодина фонд „Солидарност" за реакция при природни бедствия и кризи. Идеята за такъв фонд не е нова, но решението за това е взето преди дни от общото събрание на организацията, съобщи в интервю за Дарик председателят на сдружението и кмет на Пазарджик Тодор Попов.

Той поясни, че всяка община ще участва с годишна вноска във фонда според възможностите й. С натрупаните средства ще може да бъде отпускана бърза финансова помощ при аварийно-спасителни дейности в дадена община. Тодор Попов призова държавата да сложи в ред системите, свързани с превенцията от бедствия и наводнения с ясни отговорности и финансиране.

„Най-вероятно подобен тип климатични аномалии ще бъдат част от нашия живот през следващите години, не дай Боже в такива форми и размери, но това е нещо, което трябва да ни направи по-умни, за да можем да бъдем по подготвени", коментира председателят на НСОРБ. Той съобщи, че в началото на следващата година сдружението ще направи анализ на щетите от водните бедствия през отиващата си 2014 г., които все още продължават да връхлитат редица населени места в страната.

Местната власт кани и държавата във фонда

Българските общини направихме първата стъпка в това отношение и с решение на общото ни събрание преди броени дни взехме решение за създаването на един фонд „Солидарност", за да може малко по-оперативно да си помагаме, съобщи Тодор Попов. Той поясни, че фондът ще се попълва от вноски от общините, съобразно бюджетите и възможностите им. Вноските ще си остават собственост на общините, но ще могат да се ползват през годината от кметовете, на територията на чиито общини се случват бедствия.

Единственият начин да преминаваме през подобни събития е като си помагаме повече, коментира кметът на Пазарджик и благодари на съпричастността на колегите си, които тази година са оказали подкрепа на бедстващите общини.

Идеята е при необходимост общините да могат да получават помощ от 3 до 5 пъти по-голяма от размера на направената вноска във фонда, а връщането на парите да става без да се начисляват лихви.

Държавата да сложи ред в превенцията

Тодор Попов съобщи, че и държавата е поканена да се включи в този фонд. Ще водим разговори в тази посока, аз съм умерен оптимист, допълни той, но подчерта, че очакванията на местната власт към държавата не са свързани толкова с това тя да участва в такъв тип инициативи, а да положи усилия и да сложи ред в системите, свързани с превенцията.

Запитан за вечното оправдание с недостигащите средства за превенция председателят на НСОРБ коментира, че „слабият политик - независимо дали е селски политик или държавник, може да се разпознае по това, че се оправдава с липсата на пари".

„На никого в света, на нито една държавна структура парите не са й достатъчно. Виждам, че има воля в момента, но освен воля не само аз и всички колеги, пък и всички ние като граждани искаме да видим конкретни резултати", каза още Тодор Попов.

Хората искат защита, не ги интересува чий ангажимент е тя

По думите му хората дълбоко не ги интересува кое на кого е ангажимент - дали е на местната власт, дали е на някаква държавна структура, те искат да се чувстват защитени и сигурни. „Те искат като се случи нещо, да се действа бързо и адекватно", допълни кметът на Пазарджик.

Той призова да започнат да се правят реални реформи в тези системи, които са свързани пряко с превенцията от бедствия и наводнения.

„Има „Басейнови дирекции", има ВиК-оператори, „Напоителни системи" - един куп хора, които събират едни дебели такси от всички и в крайна сметка, когато се опре до нещо казват, че нямат пари. Ама за какво са те тогава там?!? Тогава да ни ги преотстъпят тези правомощия на общините, ние ще се оправяме сами! Ние де факто се оправяме сами в повечето от случаите", коментира председателят на сдружението на общините.

„Време е ясно и категорично по отношение на тази превенция да се знае кой отговаря за това и дали е материално обезпечен. Ако държавата има волята да отговаря сама, да си тури в ред системите, да има контрол и да ги обезпечи финансово! Ако тя не иска или не може, да ги деинституционализира - ние ще се оправяме с тях, ще ни обезпечат финансово и толкоз", коментира още Тодор Попов.

Председателят на НСОРБ посочи, че общините са една от малкото публични системи, чиито средства са увеличени в бюджета за 2015 г. Макар и малка стъпка по думите му тя била в правилна посока.

Той изрази надежда, че през новия мандат на местната власт след предстоящите общински избори догодина ще се случат две важни неща, за които кметовете настояват отдавна - децентрализацията, която да заложи оставането на 2 процента от данък общ доход в общинските бюджети и решаването на въпроса с финансовите корекции.