Община Шумен обяви кризисна ситуация заради парното и грипа
Община Шумен обяви кризисна ситуация заради парното и грипа / снимка: Дарик - Шумен
Община Шумен обяви кризисна ситуация заради парното и грипа
23154
Община Шумен обяви кризисна ситуация заради парното и грипа
  • Община Шумен обяви кризисна ситуация заради парното и грипа

Кризисна ситуация е обявена от днес в община Шумен във връзка с епидемичната обстановка и проблема с отоплението на централното парно. Със заповед на кмета Красимир Костов парното в Шумен ще бъде пуснато, на основание член от Закона за енергетиката. „Липсата на отопление е фактор, който създава условия за задълбочаване на грипната епидемия", каза кметът на Шумен по време на извънредно заседание на щаба за бедствия и аварии днес.

Сред основанията за обявяване на кризисна ситуация е фактът, че учебните заведения на около 1000 ученици и 3000 студенти в града трябва да се отопляват на централно парно.

Пред Дарик шефът на „Топлофикация" - Шумен инж. Иван Кунев обясни, че топлоподаването към абонатите ще започне от събота, а от понеделник парно ще има и в учебните заведения. След издаването на заповедта веднага е започнала подготовката на съоръженията за доставяне на топлоенергия. „"Пускането на парното по заповед на кмета може да доведе до възражения от страна на „Булгаргаз", коментира инж. Кунев. Той опроверга твърдението, че плащания от ТЕЦ-Шумен към „Булгаргаз" не са постъпвали от година насам и уточни, че последната вноска е направена в началото на септември по текущото разсрочено плащане за 2007 г.. Шефът на топлофикационното дружество обясни, че има съставен план за разплащане на задълженията до 2013 г., който е бил поставен на вниманието на „Булгаргаз" и зададе въпросът защо „Топлофикация"-София не е спряла работа, след като дължи на дружеството около 240 000 000 лв.

Инж. Иван Кунев допълни, че след разговор с ресорния зам.-министър на икономиката, енергетиката и туризма Мая Христова, тя е поела ангажимент за съдействие и е изразила надежда, че проблема с парното в Шумен ще бъде решен до средата на ноември. В момента абонатите на „Топлофикация"-Шумен са около 3000. На въпрос дали създалата се ситуация цели да покаже, че няма инвеститори, които да проявяват интерес към „Топлофикация"-Шумен и това цели продажбата й на безценица инж. Кунев отвърна: „Когато видите ново ръководство на ТЕЦ-Шумен, ще разберете".

„Количества гориво, които сме заявили за настоящия отоплителен сезон са одобрени още миналата година от страна на „Булгаргаз" и  в рамките на това количество ние можем да се справим", заяви той и добави, че всички събирания, които дружеството има се превеждат по сметките на „Булгаргаз" и не се заделят пари за ремонти, няма инвестиции и пр.

Главният епидемиолог на Шумен д-р Марко Марков съобщи, че до момента в здравните заведения в областта са раздадени около 3800 броя антивирусни медикаменти. В момента в аптечната мрежа в града липсват препаратите „Тамифлу" и „Реленца". За последните три дни броят на заболелите от грип в Шумен е 123 души. В първите три дни на седмицата няма промяна в нивото на заболеваемост в региона, то остава 240 на 10 000 души население, уточни д-р Марков. През миналата седмица заболелите в ученическа възраст са били около 61% от общия брой болни, докато през тази нивото се е понижило до около 35%. В момента в област  Шумен общо 33 училища са в грипна ваканция до края на седмицата.

По време на днешното заседание на кризисния щаб стана ясно, че тази сутрин, от близо 3000 деца, ходещи на детска градина, вкъщи са си останали 1345. Регистрираните болни са около 450, което е близо 15% от всички деца. Част от тях родителите оставят вкъщи превантивно.  

По-рано днес кметът на Шумен Красимир Костов е разговарял с премиера Бойко Борисов по повод създалата се кризисна ситуация. От своя страна премиерът е изяснил ситуацията и е разпоредил необходимите действия. По-късно днес Костов ще се срещне в София с шефът на „Булгаргаз" Димитър Гогов и директорът на енергийния холдинг Галина Тошева, за да предприемат действия за справянето с кризисната ситуация.

"Г-н Борисов оцени сложната ситуация, приветствам оперативното му поведение", обясни за Дарик градоначалникът.