Образуват дознание срещу кмет заради договор за концесия
Образуват дознание срещу кмет заради договор за концесия / netinfo

Окръжната прокуратура на Русе е образувала дознание срещу кмета на община Ценово с обвинение, че е превишил властта и правата си при сключване на договор за концесия с особено право за ползване на подземни природни богатства, съобщиха от прокуратурата.

Обвинението е за престъпление по чл.282 ал.2 пр.1на НК, тъй като действието на кмета е с цел да набави за фирма "Газстроймонтаж" АД София имотна облага 500 000 лв. и така причинил имотна вреда на община Ценово със значителни вредни последици, уточнява обвинението.

Отдаването на концесията е станало на февруари миналата година в София за каменна кариера за добив на ломен камък до 10 000 кубубически метра като преди това е отменено упълномощаването на кмета да открие такава процедура, пише прокуратурата.

От Общината на Ценово обясниха, че не се смята, че има престъпление, тъй като договорът е прекратен и "Газстроймонтаж" работи на кариерата незаконно.

Това е и третият случай за наказателно преследване на общински кмет в Русенско, след разследванията във Ветово и Две Могили за нарушения с парите, отпуснати за преодоляване щетите от бедствията през миналата година.