Обявяват класираните хора с увреждания за услугата „Подкрепа за достоен живот
Обявяват класираните хора с увреждания за услугата „Подкрепа за достоен живот / Sofia Photo Agency, архив
Обявяват класираните хора с увреждания за услугата „Подкрепа за достоен живот"
38512
Обявяват класираните хора с увреждания за услугата „Подкрепа за достоен живот"
  • Обявяват класираните хора с увреждания за услугата „Подкрепа за достоен живот"

Над 11 000 хора с увреждания са подали заявления за включване във втория етап на проекта „Подкрепа за достоен живот", финансиран по оперативната програма „Развитие на човешките ресурси". Предстои обявяването на имената на класираните кандидати, съобщи за Дарик ръководителят на проекта от страна на агенцията за социално подпомагане Огнян Христов.

Той припомни, че според предварителните разчети във втория етап трябва да бъдат включени 5000 хора с увреждания, но е възможно да се включат и повече, в зависимост от броя определени часове на всеки потребител.

Процедурата за подбор на кандидатите по проекта започва с оценка на потребностите на всеки кандидат, която се извършва от социален работник. Определя се определен брой часове на ден, необходими за обслужване на потребностите на нуждаещите се пора. Така се формира месечен брой часове, който не може да е по-голям от 160 часа, а също така е съобразен с това дали човекът с увреждане има роднини и близки, които помагат за обгрижването му.

В първия етап на проекта са класирани 3775 хора с увреждания и 3704 лични асистенти. Голяма част от асистентите са били безработни, което означава, че проектът е осигурил заетост.