/ Dariknews.bg, архив
Трябва да се въведе изискване за уседналост при класиране на първокласниците, заяви просветният министър Красимир Вълчев след днешния блиц контрол в Парламентарната комисия по образование и науката. Така ще се избегне проблемът със съмнителни адресни регистрации в района на предпочитаното училище малко преди подаването на документите. За още по-голяма обективност, според него, е необходимо и въвеждане на единна информационна система, подобна на тази за детските градини.

Родители на първолаци дават приема на прокурор (ВИДЕО)
 
Конкретният случай, при който родители сезираха прокуратурата, е свързан с множество регистрации на адреси в района на 51-во училище в София в последните месеци преди подаването на документите. Това предизвика съмнение, че реално тези хора не живеят там. Дали е така, трудно може да се провери от образователните институции, обясни министър Вълчев.

Затягат правилата за прием в първи клас
 
"Тук е редно ние да въведем уседналост. Принципът за близост до училището трябва да бъде запазен, за да гарантираме, че едно дете, което живее по-близо до училището, ще има по-голямо предимство пред живеещото далеч. Трябва да имаме единна информационна система, подобно на детските градини, като по този начин ще се класират учениците", посочи просветният министър.
 
Повече първолаци тръгват на училище наесен
 
На въпрос какво ще се случи със записаните деца, ако прокуратурата наистина установи нарушения, той отговори така: "Ако те са записани, най-вероятно тези ученици ще останат записани. Като министър трябва да реша дали да бъде разрешен надпланов прием, което няма да реши проблема на всички родител".

Училищата сами определят как ще образуват бала за прием
 
Предстои обсъждане с представители на големите общини на критериите за прием в първи клас и ако се приеме изискването за уседналост, с каква продължителност да е тя. Първата среща ще е през другата седмица със Столична община, посочи още министър Вълчев.