Снимка:
Снимка: / БГНЕС, архив
До 15 февруари педагогическите съвети на училищата след седми клас трябва да посочат как ще образуват бала за прием с оглед на своята специфика, съобщават от Министерство на образованието. 

В балообразуването задължително ще участват два общообразователни учебни предмета от свидетелството за основно образование, изучавани в задължителната подготовка. Кои ще са те решава педагогическият съвет на съответното училище.

Резултатите от олимпиадите ще влизат в бала за прием на ученици в НПМГ

Определен брой точки, които ще се отразят в балообразуването  ще носят и резултатите от националното външно оценяване по български език и по математика. И двата предмета се включват задължително, но всяко училище има свободата да прецени каква тежест ще имат резултатите при кандидатстването за различните профили и специалности.

Очаква се в петък, 3 февруари, в „Държавен вестник“ да бъдат обнародвани промени в Наредба №10 за организацията в училищното образование.  Те позволяват на средните училища да определят допълнителни елементи при балообразуването. Такива могат да бъдат резултатите от олимпиади и/или състезания по учебни предмети, по които не се провежда национално външно оценяване.

Така в училища като Националната природо-математическа гимназия в София например  важен компонент за прием ще се окажат резултатите на ученика от областните и националните кръгове на олимпиадите по физика, химия и биология.

Изпит за проверка на способностите ще включват в бала за прием училищата с профил “Изобразително изкуство”, “Музика” и “Физическо възпитание и спорт”, както и със специалности в сферата на изкуствата от Списъка на професиите за професионално образование и обучение.