Ще могат да отворят ресторантите на открито, учениците се връщат в клас по график, а театрите ще работят на 30%
Предстои разхлабване на мерките срещу COVID-19 у нас. Ресторантите на открито ще могат да отворят врати, театрите ще могат да работят с 30% капацитет, а учениците ще се върнат след 12 април по график, който ще бъде разработен между МОН и МЗ. Това каза министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов на брифинг след пристигането над 50 хиляди дози от ваксините на Moderna.

„Ще има разхлабване на мерките. Вчера много експерти коментирахме какво трябва да се случи и взехме това решение.Най-много експертно натрупване на мнение има за връщане на учениците от 12 април в училище, а децата се връщат в детските градини и ясли на 5 април“, посочи Ангелов, а днес по-късно се чака и официалната заповед това да се случи.

„От 1 април театрите ще работят на 30% капацитет. Моловете няма да бъдат отворени от 1 април, както и големите магазини. Изключение ще се направи за тези, които могат да осигурят пространства на открито. За ресторантите най-голяма подкрепа се събира експертното становище да бъдат отворени само тези, които имат открити площи - градини. Нощните заведения остават затворени“, уточни той.

„С министър Красимир Вълчев ще изработим ясен план как ще се върнат учениците на училище. До 12 април ще остане настоящата форма на присъствено обучение в университетите - само за специалностите, които са изброени към момента. След това обсъждаме да се върнат и тези, които не могат да проведат обучението си в електронна среда. До края на днешния ден ще има заповед. От 12 април ще се върнат учениците в училище по график, който ще изработим от 5-и до 12-и. Детските градини и яслите ще работят от 5 април. Само открити площи на ресторантите ще могат да работят - градини и пространства пред тях с маси. Същото важи и за местата за настаняване“, допълни той.

В рамките на днешния ден се очаква и официалната заповед, която окончателно ще потвърди кои мерки отпадат и кои не.