Разказът "Череши" от Захари Карабашлиев беше произведението за преразказа на националното външно оценяване по български език и литература в седми клас днес. Учениците имаха за задача да предадат текста подробно от името на неутрален разказвач, съобщи пресцентърът на Министерството на образованието и науката.

Творбата е част от банка с произведения на съвременни български автори, с безспорен авторитет. Още през миналата есен Центърът за оценяване в предучилищното и училищното образование на МОН се обърна с молба към известни писатели да предложат свои разкази, които отговарят на формата на изпита. Получиха се текстове с безспорни художествени достойнства, които ще бъдат използвани и през следващите години, информират от МОН.

Изтеглиха варианта, по който ще пишат седмокласниците на националното външно оценяване

От седмокласниците се очакваше днес също да коментират в няколко изречения думите от Вазовата повест "Немили-недраги": "Къщята, магазиите, кесиите, сърцата бяха затворени за тях".

Десетокласниците трябваше да формулират собствена теза по откъс от поемата "Левски" на Иван Вазов. Те можеха да избират между две теми: "Цената на чистата съвест" и "Вечната истина".

Правителството одобри 32 940 лв. за стипендии на даровити деца

Тази година максималният брой точки на изпитите в седми клас е 100, а в десети клас - 50. Резултатите се вписват в удостоверенията на учениците, като процент от максималния брой точки.

На изпитите по български език и литература се явиха 59 864 седмокласници и 48 816 десетокласници, информират от образователното министерство.