Обама е символ на промяната, според НС
Обама е символ на промяната, според НС / Sofia Photo Agency
Мнозинството и опозицията в парламента се обединиха около мнението, че изборът на Барак Обама за президент на САЩ е символ на промяната и доказателство, че Америка е демократична страна.

„Барак Обама олицетворява американската мечта. Хубаво е, когато мечтите се сбъдват”, така председателят на Коалиция за България в парламента Ангел Найденов коментира избора на нов президент на САЩ.

Като положителна и очаквана определи победата на Обама депутатът от ДПС Юнал Лютви. По думите му това е един катарзис, от който се нуждае американското общество.

Зам.-председателят на НДСВ Огнян Герджиков призна, че е симпатизирал на Маккейн, но допълни, че Обама се оказал много харизматична личност. Той допусна вариант през следващите месеци положението в Афганистан да се промени – войските да бъдат изтеглени или редуцирани.

Депутатът от ДСБ Асен Агов изрази очакване, че новият президент ще намери решение на световната финансова криза, както и на проблемите в Ирак и Афганистан. „Надявам се, че промяната, зад която застана Обама, ще бъде промяна в статуквото на целия свят”, коментира Николай Свинаров от БНД.