/ НСО
Във връзка с продължилата близо 15 часа ситуация, при която петима граждани отказаха да напуснат помещение на охраняем от НСО обект – сграда на Народното събрание, заявяваме, че служителите на Националната служба за охрана положиха неимоверни и продължителни усилия по уважителен и в съгласие с личното достойнство на участниците в протестната проява начин да ги склонят към диалог и сътрудничество. Изразяваме дълбоко съжаление, че тези усилия не промениха нагласата на протестиращите, като същевременно категорично отричаме твърдения за проявено насилие спрямо тях. Това се казва в изявление на НСО, разпространено до медиите.

Скандал в парламента заради барикадата на медицинските сестри

От службата заявяват, че реакцията на служителите на НСО по обезопасяване на лицата бе предприета след търпелив и внимателен анализ на тяхното поведение и бе провокирана единствено от съображения за ограничаване на рисковете за техния живот и здраве и от видимо опасно за самите тях провокативно поведение.

Сестрите отказват да излязат от НС, НСО ще ги чака до довечера и ще ги изведе

С риск за живота си и въпреки отявлената съпротива, служителите на НСО изпълниха по единствения възможен начин своя дълг и предотвратиха нелепа трагедия.

Началникът на НСО бригаден генерал Красимир Станчев поднася дълбока благодарност на служителите, които допринесоха за това ситуацията да не се развие до трагичен изход.