/ БГНЕС
Депутат от управляващите ги обяви за „терористки“, а опозицията поиска тяхното изслушване
До ескалация на напрежението в пленарната зала доведе протестът на медицинските сестри, чиито представители от вчера са се барикадирали в сградата на бившия Партиен дом в столицата, където заседават парламентарните комисии.

Поводът – опозиция и управляващи днес си размениха декларации от парламентарната трибуна, в които дадоха напълно различно тълкуване на случващото се. Според БСП барикадата на медицинските специалисти е единствено „акт на отчаяние“, заради непрестанните лъжи, които те чуват от страна на правителството, а от ГЕРБ пък определиха действията им като „целенасочено организирана провокация“.

Сестрите отказват да излязат от НС, НСО ще ги чака до довечера и ще ги изведе

Всичко това доведе повишаване на напрежение и до цяла каскада от изказвания и процедури.

„Днес сме в извънредна ситуация, защото Народното събрание бе блокирано“, заяви Драгомир Стойнев от левицата, който призова председателстващият заседанието Емил Христов да се намеси и да „успокои колегите от ГЕРБ“. Христов пък му отговори с призив да не прави политическа декларация възползвайки се от правото си на процедура по начина на водене. Последва ново обвинения от Стойнев: „Ако не се справят със задълженията си на председател, слезте от това място“.

Дариткова: Действията на сестрите са целенасочено организирана провокация

Колегата му Антон Кутев пък излезе на трибуната с конкретно предложение – протестиращите да бъдат поканени в пленарната зала, за да чуят депутатите техните конкретни искания.

„Медицинските сестри не протестират срещу парламента“, възпротиви се Емил Христов.

Нинова: Медицинските сестри слушат само лъжи

Последва ново напрежение и викове от място в залата, голяма част от които останаха недоловими за микрофоните на журналистите. Александър Симов от левицата побърза да обясни, че се чули възгласи „терористки“ по адрес на медицинските сестри, а виковете са дошли от редиците на управляващото мнозинство в пленарната зала. Колегата му Иван Ченчев пък призова авторът на възгласите веднага да отнесе наказание.

Всичко това принуди председателят Христов да обяви 15-минутно прекъсване, за да тушира напрежението.

Джафер: „Бърнаут“ синдромът при медицинските специалисти вече дава резултати

По-късно стана ясно, че скандиралият депутат е Спас Гърневски от ГЕРБ, който пък пред журналисти обясни, че викал „терористки“ не по адрес на сестрите, а на комунистите, взривили църквата „Света Неделя“ и организирали Народния съд.

Все пак заседанието започна с успокоени страсти, а председателят Емил Христов заяви, че няма да влизат в пленарна зала онези депутати, за които счита, че са нарушили правилника. Кои са те, не стана ясно. Той обяви още, че този въпрос ще бъде повдигнат и на следващия Председателски съвет.