/ БГНЕС
Действията им са акт на отчаяние, смята лидерът на БСП
Това е безпрецедентен акт на отчаяние, заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова, коментирайки протеста на медицинските сестри. От вчера техни представители са се барикадирали в една от сградите на Народното събрание и отказват да излязат, а с тях преговарят служители на Националната служба за охрана.

„Причините посочиха самите медицински сестри: „Правителството ни лъга една година. Слушаме само лъжи, лъжи и пак лъжи“, заяви Нинова в декларация от името на парламентарната група. Лидерът на левицата припомни, че действията на медицинските сестри не са прецедент, защото 7 от тях се барикадираха в сградата на Министерството на здравеопазването през 2019 г., с искане за повишаване на заплащането им.

Дариткова: Действията на сестрите са целенасочено организирана провокация

Според Нинова исканията на медицинските специалисти за достойно заплащане на труда им са основателни и справедливи. „Работят на две смени, работят на по няколко места, за да могат да издържат семействата си. Получават мизерни заплати от по 600 лева. Работят в трудни условия, неприемливи за техния труд. И какво получава? Високомерни и безхаберно отношение на управляващите към тях“, категорична е тя.

НСО преговаря с петте медицински сестри, които се барикадираха в Партийния дом (ВИДЕО)

„Болниците да станат лечебни заведения, а не търговски дружества. Опазването на здравето на българските граждани да не бъде търговия. Това е истинската алтернатива“, призова още Корнелия Нинова.

Според нея управляващите напълно погрешно наричат действията на сестрите „провокация“, вместо да признаят проблема и да търсят неговото решение. Нинова заяви още, че реформата в здравеопазването ще стане факт, само когато българските граждани дадат доверието си на БСП.