Няма следи от рязане по потъналата съветска подводница
Няма следи от рязане по потъналата съветска подводница / netinfo

По корпуса на потъналата край Варна съветска подводница Щ-211 няма следи от технически дейности. Това съобщават от щаба на ВМС във връзка с публикация във вестник „24 часа” от 1 февруари 2007г. - „Водолази режат за скрап потънала подводница”.

Извършената на 6 февруари от военни водолази проверка е установила липса на ламарината, заварената на входа на главния отсек за ограничаване на влизането в подводницата. Това предполага възможността за влизане на високо подготвени професионални водолази със специално оборудване. За ограничаването им на входа на подводницата днес е била заварена метална решетка, съобщават още от ВМС.

Съгласно Закона за морските пространства районът е обявен за „ забранен за заставане на котва, риболов с придънни средства, подводни и драгажни работи, придънно тралене и подводни взривове”, и всяко действие в този район е нарушение на Законите на България. Районът все още е опасен поради вероятно наличие на торпеда в кърмовите торпедни апарати и на артилерийски снаряди в някои от отсеците, предупреждават от щаба на Военноморските сили.

Влизането в подводницата е незачитане на моралните норми по закрила и поддържане на общите гробове, за какъвто според Четвъртата Женевска конвенция е обявена подводницата, се посочва още в съобщението.