Няма отровни фъстъци в Сливенско
Няма отровни фъстъци в Сливенско / netinfo

В търговската мрежа на Сливен няма открити отровни фъстъци, съобщи за Дарик доктор Виолета Узунова, директор на РИОКОЗ - Сливен. За периода 22 февруари – 2 март инспекцията е извършила 74 проверки на производители на ядкови продукти на територията на Сливенска област, на производители на захарни изделия, на трайни и нетрайни сладкарски изделия, в обекти за търговия с храни и специализирани магазини за печене.

Всички притежават нужните сертификати и отговарят на санитарните изисквания. Резултатите от проверката вече са изпратени в Министерството на здравеопазването. Доктор Узунова заяви, че е направена справка и в митническо бюро - Сливен. Тя сочи, че на територията на областта не са постъпвали ядкови продукти без нужните документи.

През 2004 година са направени 10 проби на фъстъци и други ядки, които са изпращани на изследване в РИОКОЗ - Бургас. Резултатите показват, че не е установено наличие на афлатоксини в наднормени количества. През 2006 г. е постъпило едно уведомление, че има еднократен внос на бадеми без черупки , които също са придружени със сертификат и нямат афлатоксини. Текуща проверка през 2007 г. на 12 проби също установява, че няма нарушения от стандартните норми.

Други новини от Сливен