Ново слабо земетресение усетиха софиянци
Ново слабо земетресение усетиха софиянци / netinfo

Слабо земетресение бе усетено в София в 10.18 часа тази сутрин. То бе със сила 2.5 по скалата на Рихтер според Министерството на извънредните ситуации.

По време на земетресението в предаването „Кой говори” по Дарик радио гостуваха експерти, които обсъждаха как да избегнем страха от трусовете. Има значение в коя точка на сградата се намира човек, като от това се определя неговото усещане за труса. Специалистите по земетресения останаха спокойни в студиото на Дарик радио като обясниха, че подобен трус не би трябвало да притеснява и гражданите. (В прикачения звуков файл чуйте какво обясниха те).

От уикенда, когато имаше две по-силни земетресения, досега в столицата е имало поне 27 труса, твърдят експертите, които гостуваха в Дарик радио: Димо Солаков – заместник-директор на Геофизичния институт при БАН, инж. Димитър Начев – представляващ софийската Камара на инженерите в инвестиционното проектиране, инж. Георги Кордов от Научно-изследователския институт по строителство. Земетресенията обаче са били слаби, затова софиянци на са ги почувствали. Те стават с все по-малък магнитуд и с все по-голям интервал.

Първото земетресение този уикенд беше регистрирано в събота в 22.08 часа и беше със степен 4 по Рихтер. Тогава много хора напуснаха домовете си уплашени от земетресението, в очакване на вторични трусове.

Ново земетресение разлюля София в 7.03 минути в неделя. Според Геофизичния институт на БАН силата му е била 3,5 по скалата на Рихтер.

Последното земетресение, усетено в София, бе с магнитуд 3.2 по скалата на Рихтер. То бе регистрирано на 3 юли тази година в следобедните часове на деня, като епицентърът на земетресението бе на около 10 километра югозападно от столицата.

Преди това, на 22 юни, за ден имаше две земетресения, регистрирани на територията на Благоевград. Единият трус бе смагнитут 3,2 по скалата на Рихтер, усетен на територията на Благоевград, Симитли и Кресна, с епицентър на около 70 километра в посока юг-югозапад от столицата. Друго земетресение със същия магнитуд бе регистрирано на територията на община Благоевград на 22 юни вечерта с епицентър 85 километра югозападно от София.

На 18 май пред Мартин Карбовски проф. Рангел Гюров от департамента „Земни науки” на Нов български университет прогнозира, че в България ще имасилно земетресение с многобройни жертви и големи материални щети

Проф. Гюров посочи, че земетресение от мащаба на китайското ще удари района на София в обозримо бъдеще. Тогава той обясни,че лимитът от време се изчерпил, тъй като предишното голямо земетресение в Софийското поле е било преди около 150 години. Според неговата теза, колкото по-дълъг е този период, толкова по-голяма е вероятността София да бъде ударена от мощно земетресение с магнитуд,около 7 степен по скалата на Рихтер.

Най-силно застрашени са районите на София и Софийското поле, поречието на река Марица и районът на Чирпан, районът на Кресненското дефиле – там през 1904 г. е регистрирано и най-силното земетресение, усетено някога в континентална Европа с магнитуд 7,9 по скалата на Рихтер; района на Шабла – там по Северното Черноморие при силен земен трус е възможно образуването и на цунами; районът на Стражица, районите по поречието на Дунава, изложени на въздействието на Вранчанското сеизмично огнище в Румъния, части от Родопите и Кърджалийско.