Новите министри се събират на първо заседание
Новите министри се събират на първо заседание / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Новите министри поемат властта
74206
Новите министри поемат властта
  • Новите министри поемат властта

Служебният кабинет на проф. Георги Близнашки ще встъпи в длъжност. Премиерът в оставка Пламен Орешарски и ресорните министри ще сдадат постовете на наследниците си от служебния кабинет, чиято основна задача е да подготви провеждането на парламентарните избори на 5 октомври.

Вчера президентът Росен Плевнелиев очерта и няколко от приоритетните задачи пред кабинета „Близнашки”, като сред най-важните са подпомагане на бедстващите хора, ревизия на бюджета, отваряне на спрените европрограми и подкрепа за българския еврокомисар.

Пред служебното правителство на проф. Георги Близнашки стоят множество задачи, които президентът Росен Плевнелиев обобщи така:

„Ще бъде изготвен пълен анализ на изпълнението на бюджета за 2014 г. към 31 юли и прогноза за края на годината. Ще извадим истината за финансите в държавата, за дефицита, за фискалния резерв, за дълга, за несъбраните приходи, за раздутите разходи, за неплатените сметки към строители, общини, болници и други, за финансово необезпечените обществени поръчки и договори.

Инициираната от отиващото си правителство програма за регионите ще бъде ревизирана проект по проект, а икономисаните пари ще бъдат пренасочени в подкрепа на бедстващите граждани през Комисията по бедствия и аварии, както и за изплащане на дължими суми по европрограмите, което безспорно е най-смислената инвестиция, защото за всеки 1 лев от бюджета Брюксел добавя още 4 лв. безплатно”.

Самият проф. Близнашки акцентира върху предстоящите избори.

„В продължение на 405 дни българските граждани демонстрираха своята твърда воля и последователна решимост да отстояват човешкото си достойнство и демократичните си убеждения в противовес на арогантните опити на олигархията да наложи своя диктат над страната. Така или иначе факт е, че българските граждани отстояха суверенното си право да бъдат източник на властта в държавата и неин морален съдник. Сега е необходимо да направят следващата стъпка, като участват активно в предизборната кампания и направят свободно своя избор на 5 октомври в хода на общите парламентарни избори. Властта се връща при своя суверен. Нека като отговорни граждани докажем, че сме мъдър и горд народ, който е в състояние да се самоопределя, да се самоуправлява и сам да решава собствената си съдба”, заяви в речта си проф. Близнаков.

Веднага след предаването на властта от Орешарски към Близнашки, ресорните министри ще отидат в кабинетите си и ще започнат работа.