Асен Василев и Росица Велкова
Асен Василев и Росица Велкова / БТА
Основен приоритет на Министерството на финансите е осигуряване на средства за произвеждане на изборите за парламент, гарантиране на ликвидност и събираемост на приходите, за да се гарантира изпълнението на бюджета. Това каза пред журналисти служебният министър на финансите Росица Велкова. В Министерството на финансите се проведе церемонията по предаване на поста от вицепремиера по еврофондовете и министър на финансите Асен Василев на новия служебен министър Росица Велкова.

Ще съставим базов бюджет за 2023 година, който може да ползва следващият кабинет. Ще продължим с плана за въвеждане на еврото. Ще разчитам на екипа на МФ и на неговите структури за изпълнението на нашите задачи, добави Велкова.

От думите й стана ясно, че за намиране на средства МФ ще разчита както на вътрешния пазар, така и при излизане на международните пазари.

Досегашният финансов министър Асен Василев обясни, че международни консултанти са препоръчали държавата да не емитира дълг на пазарите в чужбина. По думите му следващият прозорец, в който страната може да емитира дълг в чужбина, ще е през септември.

Росица Велкова работи в най-тежкия ресор – съставянето на бюджета, и познава състоянието на хазната по-добре и от мен, каза Василев. Много се радвам, че такъв министър на финансите ще има през следващите няколко месеца, допълни той.

Държавният резерв е 8,5 млрд. лева, излишъкът в бюджета е 1,5 млрд. лева. Ние бяхме 24-та държава, представила Плана за възстановяване и устойчивост в ЕК, но ще сме 15-та държава, която може да получава средства, допълни бившият финансов министър.

Бюджетните приходи вървят добре, посочи Асен Василев. През последната година успяхме да направим широка социална програма, да постигнем сериозно увеличение на доходите на пенсионерите, без това да доведе до допълнителен дефицит на бюджета и още държавни дългове. Сега държавният дълг е с 2 милиарда лева по-малко от момента, когато поехме управлението. Това показва, че данъците могат да работят за всички, каза Василев.

Най-много се гордея, че можахме да направим социална програма и въпреки тежката криза държавните финанси са по-стабилни, отколкото преди и с предвиден бюджетен дефицит, който ни позволява да влезем в Еврозоната. Средствата от данъците да стигат до всички българи, се разбра, че е възможно, а не само да малко група фирми, каза Василев в отговор на журналистически въпрос.
БТА