Нови съдебни поръчки бавят разследването за атентата на летище Бургас
Нови съдебни поръчки бавят разследването за атентата на летище Бургас / снимки: БГНЕС, архив

Нови съдебни поръчки бавят разследването по случая с атентата на летище Бургас от юли м.г., обясни директорът на Националното следствие Бойко Найденов. Той добави, че все още се чакат останалите поръчки, изпратени до чуждите държави.

Найденов обяви, че се надява разследването да приключи до пролетта на 2014-та, за когато главният прокурор Сотир Цацаров постави финалния срок. Найденов участва в международна конференция, посветена на борбата срещу фалшифицирането на евровалута.

Той обясни, че България не е сред държавите, които са на челните места в списъците на ОЛАФ за най-много фалшифицирани банкноти. Лидер в тази класация била Италия.

Автобус с 40 израелски туристи бе взривен на летището в Бургас в 17.30 ч. на 18 юли м.г. Загинаха седем души, а над 30 бяха ранени. Сред загиналите бе и шофьорът на автобуса, българинът Мустафа Кьосов, който е трябвало да превози туристите до Слънчев бряг. Това е първият терористичен акт в най-новата история на България.

Никой не пое отговорност за атентата. Според премиера на Израел Бенямин Нетаняху има признаци, че Иран стои зад терористичната атака. Радикалната ливанска групировка „Хизбула” отрече да има нещо общо с терористичния акт.