/ ThinkStock/Getty Images
Според пациентите подобен тип ограничаване на средства ги обрича на смърт
Нови правила на НЗОК фиксират цените за определени диагнози
98916
Нови правила на НЗОК фиксират цените за определени диагнози
  • Нови правила на НЗОК фиксират цените за определени диагнози
Нови правила на Националната здравноосигурителна каза (НЗОК) фиксират цената, която институцията ще заплаща за лечение на определени диагнози.
 
Така, например, предвидените средства за пациент с псориатичен артрит ще са 12 000 лева на годишна база, твърдят пациентски организации. Доплащането, което ще се наложи при псориазиса обаче ще бъде в размер на 8000 лева и не е ясно кой ще го покрие, каза пред Дарик Иван Димитров, председател на Федерация "Български пациентски форум".
 
Нови изисквания за протоколи за скъпоструващо лечение ще доведат до хаос според лекари и пациенти

Информацията все още не е потвърдена от Здравната каса, но според пациентите подобен тип ограничаване на средства ги обрича на смърт, ако разликата не бъде поета от фармацевтичните компании.
 
Според Димитров, ако досега фармацевтичните компании са покривали около 25% от цената на дадена терапия, а останалите 75% - Здравната каса, то с новите правила процентът, който ще трябва да се доплаща, може да скочи до 60 на сто. Това щяло да откаже компаниите и пряко да рефлектира върху пациентите, които няма откъде да извадят тези пари, смятат от федерацията.
 
Касата успокоява: Ресурс в парите за здраве има, ако болните не се удвоят

"Касата принуждава компаниите да покриват по-голям процент от лечението на българските граждани. Моята собствена държава не желае да ме лекува, а иска да принуди някоя си фирма, независимо как се казва, да поеме моето лечение. Касата казва, от това лечение ще покрие примерно 10 000-15 000 лева. От там нататък, ако искате лечението да бъде провеждано от добра медицинска практика, и с определени медикаменти, тази разлика трябва да бъде покрита от фирмата или от пациента. Ако фирмата може - да го плати, а ако фирмата откаже, защото това рано или късно ще се случи, тогава трябва да си го платиш", разясни Димитров.
 
Около 7000 души с псориазис заплашват с протест, искат и извинение от Надзора на касата

"Това е новата визия и новата стратегия за спестяване на средства от Касата. Т.е. геноцид в абсолютния му вид. С абсолютно ясното съзнание за нарушаване на конституционните ни права, защото моето лечение като български гражданин трябва да бъде извършено от моята държава", категоричен е той.
 
По непотвърдена информация новите идеи вече са били обсъдени от управителя на касата д-р Дечо Дечев и фармацевтичния бранш. Предлага се още за лечение на болест на Бехтерев да се заплащат по 12 000 лева, а за болест на Крон - фиксирана цена от 15 000 лева.