/ ThinkStock/Getty Images
Нови правила за онколекарствата притесниха онколози и хематолози
98119
Нови правила за онколекарствата притесниха онколози и хематолози
  • Нови правила за онколекарствата притесниха онколози и хематолози
Нови правила за изписване и заплащане на онколекарствата притесниха онколозите, хематолозите и детските онколози в страната. Остатъците от онкомедикаментите, които се прилагат в болниците, вече ще се заплащат от самите лечебни заведения. Според лекарите това е непосилно за болниците, особено за държавните, които ще генерират големи загуби. Причината е, че по начина, по който се прилага терапията, остатъците от лекарства е невъзможно да бъдат използвани за други пациенти.
 
10 млн. лв. преразход в средствата за онколекарства се генерира всеки месец, стана ясно по време на заседание на парламентарната комисия по здравеопазване днес. Повдигната бе темата за нови правила в заплащането на онколекарства, според които остатъците от тях ще са за сметка на болниците, а не за сметка на здравната каса.
 
Според един от най-добрите медицински онколози у нас проф. Галина Куртева това ще калкулира загуби за лечебните заведения: "Нашето притеснение е, че по начина, по който се работи и по който се изпозлват цитостатиците, тези неминуеми остатъци, независимо от старанието да направим икономия на същите, е невъзможно да бъдат приложени на болни към същия или следващия ден, или ако това е невъзможно, да бъдат заплатени от здравните заведения, защото това ще калкулира загуби, които самите болници и държавните здравни заведения особено, нямат как да ги поемат".
 
Една от причините за въвеждането на подобна мярка е, че остатъчните количества от лекарствата в различните болници варират от 3 до 30 процента, подчерта заместник-здравният министър и председател на надзорния съвет на здравната каса д-р Жени Начева: "Разбрахме се да наблюдаваме първите три месеца резултатите от обработка на съответните протоколи по електронен начин и след три месеца да се съберем и лечебно заведение след лечебно заведение да обсъдим както количествата на приложените медикаменти, така и остатъчните количества, които са докладвани. Така ще установим средно ниво на допустими остатъчни количества, което може вече да бъде заплатено от касата при анализ наистина на реалните допустими нива на остатъчни количества".
 
Здравните власти са убедени, че без контрол и съпоставка на остатъчните количества не може да се вземе категорично решение за заплащането или незаплащането им.