лекарства
лекарства / ThinkStock/Getty Images
НЗОК прогнозира дефицит при средствата за онколекарства
97665
НЗОК прогнозира дефицит при средствата за онколекарства
  • НЗОК прогнозира дефицит при средствата за онколекарства
До 100 млн. лв. дефицит очаква Националната здравноосигурителна каса тази година по отношение на парите за лекарства. Най-големият преразход тук е при онколекарствата, обясни на семинар във Велинград д-р Галя Кондева от дирекция "Лекарствени продукти" в касата. Причината е, че 75 на сто от онколекарствата, които институцията заплаща, са предназначени за скъпа таргетна терапия, която е от висок клас и понастоящем не може да бъде ограничена.
 
НЗОК и БЛС ще провеждат контрол със съвместни комисии


„Имаме две пера – лекарствени продукти за домашно лечение и лекарствени продукти за солидни злокачествени заболявания и онкохематология. Тази година преразходът, който ще се очертае, е в областта на лекарствата за онкологични заболявания”, каза Кондева. При продуктите за домашно лечение ще бъде изпълнен определеният бюджет. Дефицитът, който се очаква след приспадане на отстъпките, договорени с притежателите на разрешенията за употреба е между 80 и 100 млн. лв., ако се запази тенденцията към момента за 32-33 млн. на месец за онколекарства, каза специалистът.

Здравната каса планира да въведе електронни рецепти и направления догодина

Преразходът се формира от това, че 75 на сто от терапията, която се провежда на пациентите с онкозаболявания, е таргетна, висок клас терапия. „За щастие тези пациенти се подобряват, удължава се тяхната преживяемост, времето, свободно от заболяване, но това е скъпа терапия”, каза Кондева. Тя обясни, че се работи усилено в посока създаване на мерки най-подходящата терапия да отиде при подходящия пациент.