/ Правителствена информационна служба
1541 вече са заразените с коронавирус в страната, от които 53 са новите случаи за изминалото денонощие. Новите положителни проби са констатирани, след като се изследвани 1302 души. До тук общо 46 510 са изследвани. 12 активни области. Това стана ясно по време на редовния брифинг на Националния оперативен щаб тази сутрин. 

12 са активните области, а 1199 са активните случаи в страната. 11 са в София, Видин - 13, Плевен - 8, Перник – 4, Ямбол – 4, Сливен - 3, Благоевград – 2, Велико Търново - 2, Пловдив – 2, Русе - 2, Враца - , Смолян - 1.

Починалите пациенти, при които е била установена коронавирусна инфекция, са общо 66, а излекуваните - 276. 

Вчера е направено второ преливане на кръвна плазма от преболедувал на пациент в тежко състояние, който е интубиран. Направена е проверка от Агенцията по лекарствата как е извършена процедурата във ВМА. Тя описана като правилно извършена и двамата пациенти с прелята плазма се чувстват добре и нямат температура, каза ген.-майор Венцислав Мутафчийски.

170 са медицинските служители, при които са с потвърдена коронавирусна инфекция. Има 6 нови случая, от които 3-ма от „Пирогов“, един лекар от ВМА, един лекар от Сливен и един санитар от Ямбол.

Починалите лица са 66. В областната болница във Видин е починал 73-годишен мъж. Пациентът е страдал от множество придружаващи заболявания. Той е от дома в Гара Орешец.

276 са излекуваните лица. 9 са подадени от РЗИ, които са заразоносители в домашна обстановка и един от Смолян.

317 са настанените в болница, а 40 са пациентите в интензивни отделения и клиники.