Лабораторията на болницата прави и PCR изследвания
В болница „Свети Иван Рилски“ вече диагностицират COVID-19 по нов, по-надежден метод от бързите тестове, предава NOVA. Повече за него ще научим сега от доктор Ирена Иванова - Началник клинична лаборатория в УМБАЛ „Свети Иван Рилски“.

„Методът, който използваме в нашата лаборатория наистина е по-бърз от PCR методите. По-надежден е от „бързите тестове”, но е различен от PCR теста. Тези тестове не са алтернативни, но са допълващи се”. Това заяви в студиото на „Събуди се” Ирена Иванова - Началник клинична лаборатория в УМБАЛ „Свети Иван Рилски“.

По думите на Иванова, производителите на този вид тест гарантират 100% чувствителност, след определен ден от появата на симптомите.
„Не можем да очакваме да имаме позитивен резултат, след като вчера сме имали контакт с болен. Нужни са минимум 6-7 дни, за да докажем антитела в организма”, поясни Иванова.

Тя добавя, че лабораторията прави и PCR изследване за COVID-19, но работи и с амбулаторни пациенти.  Този вид диагностиката се използвал и при хронично болните от хепатит B и C.
NOVA