Нов преносен газов оператор влиза на българския пазар. Това стана, след като председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Станислав Тодоров и президентът на Националния енергиен регулатор на  Република Гърция – RAE Атанасиос Дагумас връчиха Окончателното съвместно Решение за сертифициране на „Ай Си Джи Би“ АД (ICGB) като независим преносен оператор на природен газ. Решението беше връчено на изпълнителните директори на ICGB Теодора Георгиева и Константинос Караянакос на церемония в КЕВР. В събитието участва и Илин Станев от Представителството на Европейската Комисия в България.

„Ай Си Джи Би“ транспортира синьо гориво от Азербайджан у нас и региона по интерконектора Гърция-България.

Интерконекторът Гърция-България е напълно изправен преди тестовете с природен газ

Официални гости на церемонията бяха председателят на парламентарната Комисия по енергетика Радослав Рибарски, зам-изпълнителният директор на БЕХ Ина Лазарова, представители на ICGB. На събитието присъства и членът на КЕВР Александър Йорданов.  

КЕВР
КЕВР

Стартът на интерконектора прави по-енергийно независими както България, така и Гърция и цяла Европа. С това решение енергийните регулатори на Гърция и България гарантират, че Интерконекторната газова връзка IGB ще осигурява свободен достъп на търговските дружества от различни държави и те ще могат да извършват доставки на природен газ в България. Показателно е, че вече големи компании търговци на газ като SHELL и Vitol кандидатстват за лиценз в България. Това показва, че днес със сертификацията на ICGB ние отваряме българския пазар за доставки от цял свят и всяка компания, следваща правилата, ще може да резервира капацитет. И ако основния въпрос в сегашната ситуация е дали ще има достатъчно газ за зимните месеци, с днешната стъпка можем да отговорим, че газови доставки ще има и защото вече не зависят само от един единствен източник и една тръба.“, каза председателят на КЕВР Станислав Тодоров.

КЕВР
КЕВР

"С Приемането на решението за сертифицирането на „Ай Си Джи Би“ енергийните регулатори на Гърция и България, съвместно с Европейската Комисия, създават добавена стойност на Балканите и на Източна Европа, защото това е проект, който обединява нашите общи интереси и отговаря на новите предизвикателства. С днешната стъпка ние обединяваме пазарите на природен газ и приключваме енергийната изолация на страните от Европа. В условията на един много нестабилен свят интерконекторът е и своеобразен мост между България и Гърция, който е от полза, както за нашите две страни, така и за региона. Благодарение на добрите отношения и взаимодействие между двата регулатора сертифицирането беше прието в много кратки срокове и по този начин даваме своя принос за ускореното развитие на газовия пазар в региона и за диверсификация на доставките на природен газ.“, каза Атанасиос Дагумас, председател на Регулаторния орган за енергия на Република Гърция.
КЕВР