/ iStock/Getty Images
Министърът на енергетиката Александър Николов ще участва утре в церемонията за старт на строителството на сръбския участък на междусистемната газова връзка България-Сърбия, съобщава Министерството на енергетиката. Събитието ще се проведе под патронажа на министър-председателя на Република Сърбия Ана Бърнабич.

Предвижда се министър Николов да се срещне с вицепремиера и министър на минното дело и енергетиката на Сърбия професор Зорана Михайлович. Церемонията ще се състои от 14 часа българско време край Димитровград, като на нея ще присъства и изпълнителният директор на "Булгартрансгаз" Владимир Малинов, пише в съобщението.

Газовата междусистемна връзка България-Сърбия (IBS) се предвижда като реверсивна връзка, която ще свързва националните газопреносни мрежи на България и Сърбия.

Газопроводът се планира да бъде с обща дължина около 170 км от гр. Нови Искър, България до Ниш, Сърбия, от които около 62 км на българска територия.

Планираният капацитет на газопровода е 5,5 млн. куб. метра на ден (1,8 млрд. куб. метра годишно) с възможност и за реверсивен поток. Предвижда се този капацитет да бъде увеличен до 2,4 млрд. куб. метра на година в рамките на изпълнението на трета фаза на проекта от общ интерес за ЕС "Рехабилитация, модернизация и разширение на българската преносна система".