От бранша настояват за глътка въздух в коронакризата
Нощните заведения да отворят за трите празнични дни през декември, настояват от бранша. Всичко това обаче трябва да се случи при спазване на мерките за безопасност.
Ресторантьорите искат отпадане на ограниченията за Студентския празник и Нова година, предаде NOVA.

Студентският празник вече чука на вратата, а заведенията настояват за глътка въздух в кризата. При разстояние между масите от метър и половина и допустима заетост от един човек на 2 кв. м - от бранша искат на 8-ми декември , Коледа и Нова година да работят без ограничения.

 „За ресторантите идеята беше да няма вечерен час , а за нощните заведения да могат тези три дена да отворят”, обясни Ричард Алибегов.

Според данните на Института за анализи и оценки в туризма очакванията са между 23 и 25 хиляди студенти да вдигнат чаши за празника.

„Най-много се  търсят вили, тогава, когато може цената да бъде споделена. Но има много оферти, които са свързани с балнео, спа и уелнес центрове, където има топли минерални води”, обясни Румен Драганов.И въпреки минералните извори - в Сапарева баня се оплакват от слаб интерес  за 8-ми декември.

„Почти всички къщи за гости са празни, много малка е заетостта. Моята къща е пълна с миналогодишните гости - студенти, направиха резервация за 7ми и 8-ми, но ако има някакъв проблем, капарото ще им бъде върнато”, споделя Елена Георгиева.

Коронавирусът не плаши някои от висшистите. И не купонът, а място е под въпрос на този етап. За други обаче празникът не стои на дневен ред.  Заради неясното бъдеще в условия на COVID-19  собствениците на заведения  не знаят какви планове да си правят занапред.

 „Не мисля, че някой може да си позволи да пусне куверти. Това значи да ви вземем някакви пари, които, ако не се случи, трябва да ви ги връщаме”, поясни Ричард Алибегов.

От Министерството на туризма заявиха за NOVA, че са "За" да бъде направен компромис и да паднат ограниченията в заведенията за трите празника, но при спазване на всички противоепидемични мерки. Здравните власти обаче са категорични, че за да се вземе такова  решение, трябва да се анализира епидемията у нас  в срок от 2 седмици назад преди отварянето.
NOVA