/ NOVA
Предложението е на кмета Йорданка Фандъкова, предстои окончателно решение
Общинският кризисен щаб в София планира да бъде удължено дистанционното онлайн обучение на гимназистите с още две седмици. Това съобщи кметът Йорданка Фандъкова. Тя уточни, че ще направи предложението на предстоящото заседание.

Препоръката е на медиците от експертния съвет с оглед на ситуацията на заразата в столицата.

Освен това ще бъде обсъдено и евентуалното преминаване в онлайн и на учениците от 5 до 7 клас в столицата, тъй като това е желанието на учителските колективи поради опасенията си от заразата, а по отношение на родителите - те остават разделени, но приоритет сега е общественото здраве, коментира столичният градоначалник.

"Според лекарите от този съвет всяко включване в група създава допълнителен риск в тази ситуация. Широко разпространено е здравото заразоносителство. Затова моето предложение ще бъде да удължим онлайн обучение с още две седмици, след което обаче да започне поетапното връщане на учениците особено от 8 клас, така също и от 12 клас", заяви Фандъкова при инспекцията на първите ДКЦ-та в София с COVID-пунктове.

Костадин Ангелов: Ново затваряне ще изкара хората на улицата


Тя разкри, че в рамките на деня общо три такива пункта ще бъдат открити - 11-о ДКЦ в район „Възраждане“, в „Люлин“ - 12-о ДКЦ, а в „Оборище“ - 17-о ДКЦ. До края на седмицата общо седем поликлиники ще имат такива кабинети, а другата седмица се очакват поне още три да се включат.

От правителството ще бъдат отпуснат средства, които да осигурят допълнителното заплащане на всички екипи, които работят във всички COVID зони. С тази финансова помощ се надявам ДКЦ-тата да подобрят работата си и да намалят натиска към болниците, допълни още тя.

Още в неделя Фандъкова и министърът на здравеопазването дадоха заявка, че започва обособяване на COVID-19 зони в поликлиниките, с които да се намали натискът върху болниците, а и пациентите да могат да се изследват за коронавирус на повече места без струпване на огромни опашки.

Днес 1318 са новозаразените с COVID-19 в София, а 1367 души се намират на болнично лечение - със 79 повече в софийски болници в сравнение с вчера. В интензивни структури са 139 пациенти.

Фандъкова отбеляза, че мерките в София се спазват, а в последната седмица особено почти няма съставени актове за неносене на маски. Ще бъде предложено да останат "зелените коридори", нощните заведения вероятно ще останат затворени още две седмици, както и вечерен час за ресторантите и кафенетата.