Костадин Ангелов
Костадин Ангелов / Facebook
Мангъров носи маска и ръкавици при пациентите,разкри здравният министър
В настоящия момент, при дифузно разпространение на вируса, локдаун няма да има ефект, категоричен е министърът на здравеопазването - проф. Костадин Ангелов. В момента обществото няма разбиране за спазването на мерките и ако се стигне до затваряне, това ще изкара хората на улиците и може да се получи обратен ефект, категоричен е той в интервю по БНР. Запитан защо ресторантите остават да работят в режим до 23.30 часа, Костадин Ангелов коментира:
 
„В хода на предното затваряне в страната, когато имаше почти пълен локдаун, имахме изключително сериозни обвинения към нас, че сме увредили психичното здраве на българите. Затваряне на държавата изцяло, лишаването на хората от възможност за някакъв тип социален живот... При стриктно спазване на противоепидемичните мерки, брой хора, седнали на маса, с отстояние между седалките гръб с гръб, носенето на маски от персонала, носенето на ръкавици - при спазването на тези мерки опасността от разпространението на вируса е минимална.“, каза здравният министър.

"При нощните заведения е различно – там има струпване на хора и липса на дистанция, затова те остават затворени", допълни Костадин Ангелов.

До края на тази седмица през РЗИ-тата изключително голям брой бързи антигенни тестове ще влезе в зравната система - съобщи още здравният министър.

Това е разписано да се случи при достигане на 300 души заболели на 100 хиляди население, в каквато ситуация сме в момента. До 18 ноември се чака решение на европейско ниво относно бързите антигенни тестове и дали те ще бъдат равнозначни на PCR тестовете. Затова и нашите експерти ще задържат окончателното си решение, поясни Ангелов.

Данните за развитието на епидемичната обстановка се проследяват в динамика за двуседмичен период, тогава се правят и заключенията, уточни проф. Ангелов и припомни, че е налице несвоевременно подаване на данните към системата и закъснения в попълването, което се дължи и на субективен фактор.

Според него през лятото е имало усилена подготовка на държавата в няколко направления - леглова база, персонал, апаратура, лични предпазни средства, усилване на цялата здравна система.

"Смъртността ни не е на първите места в Европа, което означава, че все още капацитетът на здравната система е добър", каза още проф. Ангелов.

„Когато имаме 150 заболели на 100 хиляди, правим определени неща. Когато имаме 300 заболели на 100 хиляди, правим определени неща“, коментира той.

„Всичко това, което виждате в момента, е готвено през лятото. Факт е, че през лятото нямаше натиск върху системата и тези легла бяха налични, но бяха заети от други пациенти. И сега, когато натискът на системата става от типа на лавинната топка, в буквалния смисъл на думата, тази система няма как да издържи този натиск. В София има над 560 повиквания на една смяна. На 40 секунди пада адрес, на който ние трябва да изпратим линейка.“

"Хората губят психическа устойчивост и всички държат да постъпят в лечебно заведение, което не се налага", отчита още министър Ангелов.

За 20-те процента с положителен тест за коронавирус и изявена клинична картина има легла, увери Костадин Ангелов. Страхът не може да бъде основание за настаняване в болница, важна е обективната преценка на лекаря. Водещо в момента не е рационалното мислене на хората, водещо е притеснението на хората и техният страх.“, убеден е министърът.

Според Костадин Ангелов показваните в медиите случаи на хора, които не получават адекватна лекарска помощ, са „под 0.003% от всички случаи“.

"Хората се презапасяват с лекарства, купуват по 4 опаковки антибиотици, разкритикува още здравният министър. Днес ще има среща, която да парира този процес на презапасяване", съобщи той.

„Всеки лекар, който има инфекциозни болести (специалност – бел. ред.), трябва да се включи в битката, която водим. Всеки трябва да е солидарен“, подчерта проф. Костадин Ангелов относно назначаването на доц. Атанас Мангъров за началник на Covid клиниката в Инфекциозна болница в София.

„Доц. Мангъров е началник на Клиниката по детски болести. В болницата вътре при пациентите той не ходи без маска. Той няма проблем с това – носи маска, носи ръкавици. Имаме нужда от всеки професионалист в тази клиника", допълни Ангелов.
БНР