рак на простатата
рак на простатата / iStock/Getty Images

Белодробният карцином остава сред най-смъртоносните видове рак - той причинява повече смъртни случаи, отколкото общо случаите на рак на гърдата, простата и дебелото черво.

Преживяемостта при заболяването до голяма степен се дължи на етапа на диагностициране: колкото по-рано е поставена диагнозата, толкова по-добра е прогнозата.

Ноември месец е посветен на борбата с рака на белия дроб. Именно по този повод в София ще се проведе семинар, който има за цел да повиши информираността сред обществото за симптомите, възможностите за ранна диагностика и съвременно лечение при едно от най-разпространените злокачествени заболявания.

Учени разработиха нов метод за борба с рака

В събитието днес: „Поеми си дъх - за по-бърза диагноза и по-добра прогноза за рака на белия дроб”, участие ще вземат специалисти в областта, които ще акцентират върху напредъка в диагностиката и иновациите в лечението на рака на белия дроб за постигане на по-висока преживяемост на пациентите с тази диагноза. Ще бъдат изнесени нови статистически данни за заболяването в България и Европа – разпространение, смъртност, качество на живот на пациентите по държави, съобщава БГНЕС. 

Първа белодробна трансплантация в България         

Участие ще вземат проф. д-р Асен Дудов, дмн, началник на Клиниката по Медицинска онкология, Аджибадем Сити Клиник Онкологичен център, проф. д-р Димитър Костадинов, дм, началник на Бронхологичното отделение към МБАЛББ "Света София", проф. д-р Светлана Христова, дм, началник на Клиниката по Обща и клинична патология към УМБАЛ „Александровска“, д-р Красимир Койнов, началник на Второ отделение по Медицинска онкология в МБАЛ "Сердика" и Красимира Зайкова - младежки посланик на Европейския кодекс за борба с рака (ECAC) за България.