Корнелия Нинова
Корнелия Нинова / БСП за България
"Пеевски и Божков са следствие, причината за този модел е другаде. Трябва да се извадят на показ управляващите политици, които създадоха модела, и да понесат политическата отговорност за 10-те години управление на ГЕРБ". Това заяви пред БНР лидерката на БСП Корнелия Нинова.

По думите ѝ БСП са посочвали не веднъж, че ДПС е било партньор в управлението на ГЕРБ. 

Нинова категорично отхвърли определението на БСП като партия на статуквото.

Биков: Няма защо ГЕРБ да понася щети по репутацията си заради санкциите на САЩ (ВИДЕО)


Тя заяви, че не вижда причина да си сътрудничи с ДПС.

"Казахме още в предишния парламент, че сме готови с новите политически субекти в парламента да си сътрудничим по определени политики. Можехме да го направим, ако "Има такъв народ" бяха оползотворили втория мандат. Заявихме многократно, че имат нашата подкрепа без претенции за министерски кресла по няколко основни приоритета, един от които беше разграждането на този модел. Ние не само говорихме в 45-ия парламент, ние действахме", коментира още Корнелия Нинова.

"Широкото ляво обединение ще донесе резултат на изборите. Налице са фактори, за да успеем на предстоящите избори", заяви лидерът на социалистите.

"Работим в няколко посоки за успеха на БСП. Първата е това широко ляво обединение, в което вече сме 8 партии, очакваме и още партии да се присъединят до изборите. Това означава консолидация на единомисленици по политики. Зад многото малки леви, разпокъсани партии стоят български граждани и когато те не влязат в парламента, това е загуба за левия вот. Първата ни стъпка беше да обединим тези хора. Сигурна съм, че това единение ще донесе резултат. Не гоним математически сбор, а голямо обединение за правене на политика. Второто, което е, разчитаме на това, че пандемията няма да окаже толкова голямо влияние върху изборите. Тези наши избиратели, които не излязоха да гласуват през април, сега ще го направят. Трето, разчитаме, че ще се спре или поне ще се намали драстично купения, корпоративния вот и натиска върху хората, а с машинното гласуване, ще се избегнат манипулации на вота и поправки в протоколите", каза още Нинова.

Херо Мустафа: Санкциите на САЩ ще помогнат на българския народ да се справи с корупцията

Мнението на Нинова за служебното правителство е, че се справя "много добре" с ревизията на управлението на ГЕРБ.

Според нея трябва да има повече усилия по втората задача на служебния кабинет - организирането на честни избори, посочвайки проблема с осигуряването на машини за вота на 11 юли.
 
БНР