/ Георги Димитров

БСП даде брифинг във връзка с окончателното решение на 5-членен състав на Върховния административен съд по казуса „Чума“ по животните в Странджа.

"Масовото избиване на животни е едно от най-големите престъпления в управлението на ГЕРБ през изминалите мандати. Второто е правотата на БСП, когато сме последователни, аргументирани и близо до хората, истината излиза наяве. А тя е 40 000 животни бяха убити. По решение на Върховния административен съд - без причина", заяви лидерът на партията Корнелия Нинова пред журналисти.

По думите ѝ стотици семейства са останали без поминък, региона се е обезлюдил и никой не е понесъл отговорност за това деяние.

"Ние няма да оставим нещата така – само с констатация. Разполагаме със стенограма от НС, от която личи кой по онова време каква позиция заемаше, разполагаме с десетки доказателства, които ще представим на прокуратурата. Ще ги предоставим и на Европейската прокуратура, защото имаше и присвояване на европейски средства", посочи Нинова. 

Тя подчерта, че от БСП искат разследваме и обективни присъди за замесените по случая длъжностни лица.

Нинова коментира и темата за разговорите между ЦИК, фирмата "Сиела Норма" и Министерски съвет по финансовите възможности да се осигурят допълнителни машини и логистиката за изборите. "Притеснителни са сигналите, които дойдоха преди няколко дни от разговорите, но след това се получиха уверения, че този проблем ще бъде решен. Трябва да се положат всички усилия законът да се изпълни такъв, какъвто е, а именно да има машинно гласуване в секциите над 300 души", коментира лидерът на БСП.