/ БГНЕС
БСП поиска изслушване на премиера Бойко Борисов заради чумата по дребните преживни животни в Странджа през лятото на 2018 г. Соцлидерката Корнелия Нинова упрекна правителството, че животните са били умъртвени безпричинно и отново припомни, че левицата е настоявала, че такова заболяване няма. 

Мнозинството в парламента обаче гласува против това да бъде викан в Народното събрание премиерът.

Нинова в атака за чумата в Странджа: Вместо да погали козичките, Борисов ги изби незаконно


"Нямаше чума в тези райони. И тогава и сега ни обвинявахте, че не сме прави. Днес тук този, който трябва да отговаря на нашите питания е министър-председателят. На модела престъпление, смяна на министъра и продължаване по старому, трябва да се сложи край", настоя Нинова.

Шефката на земеделската комисия Мария Белова пък контрира, че е безумно да се иска изслушване на премиера за отмяна на административен акт и за решение на ВАС.

Танева за чумата по овцете: Решението на ВАС не поставя под съмнение наличието на заболяването


"Моля ви не допускайте такива безумни искания, в които да искаме изслушване на министър-председателя за отмяната на даден административен акт и за решение на Върховен административен съд. Предполагам, че осъзнавате, че ако това предложение на колегите беше подкрепено, щяхме да сме изправени пред ситуацията те да искат изслушване на премиера за всички отхвърлени административни актове, ние от ГЕРБ ще искаме за всички потвърдени административни актове. Това означава, че министър-председателят на страната ще стои цял ден в пленарна зала и ще го изслушваме за отхвърлените и потвърдените административни актове от независимата съдебна система", аргументира се Белова.