/ БГНЕС
Соцлидерката Корнелия Kинова отправи остри критики към правителството и премиера Бойко Борисов, като този път повод за атаката бе чумата по дребните преживни животни в Странджа през 2018 г. Според лидерката на БСП тогава властта е избила неоснователно животните на хората, без да има доказателства за болестта.

В подкрепа на думите си тя цитира и решение на съда по дело, заведено от една от засегнатите, според което няма "обективни факти, установяващи безспорно наличие на болестта при животните и съображенията за вземането на крайни мерки за преодоляването й".

Съдът отхвърли жалбата на стопаните от Болярово на първа инстанция

"Помните ли лятото на 2018 г. На 11 юли БАБХ обяви първично възникнали огнища на болестта чума по дребните преживни животни в селата Странджа, Шарково, Община Болярово. Последваха редица решения и действия на институциите за умъртвяване на животните. Стопаните от региона не вярваха, че има зараза и се възпротивиха. В Шарково се стекоха хора от цялата страна и образуваха жива верига около дома на баба Дора. Обърнаха се към нас за помощ и ние застанахме за тях. Водихме битка на два фронта - там на място с колегите депутати и тук в Народното събрание", прочете Нинова в декларация от името на парламентарната група на БСП.

"Намери се една смела жена Ани от Болярово, която с наша помощ се опълчи на това беззаконие. Не допусна ветеринарите във фермата си. Наказахте я с глоба. Заличихте стопанството й в регистрите, смятайки, че така ще заличите проблема на стотици хора в Ямболско. Не я пречупихте. Ние й помогнахме, тя заведе дело и след 2 години истината излезе. Ето я - решение номер 7606 на ВАС окончателно без право на обжалване,в което пише: "Не са изложени обективни факти, установяващи безспорно наличие на болестта при животните и съображенията за вземането на крайни мерки за преодоляването й. В разглеждания казус липсват убедителни доказателства за развитие на болестта чума по дребните преживни животни във времето и в конкретния регион и степен на нейното разпространение. Липсват доказателства за това". По-нататък: "за обявените 11 умрели животни няма доказателство да са били заразени с чума", цитира соцлидерката.

Семейство, което гледа голямо стадо в Болярово: Чума в Ямболско и Странджа няма

Затова Нинова пита управляващите "защо са излъгали за чумата в Странджа". "Един е отговорен за тази политика на геноцид в онзи регион и това е г-н Борисов", отсече тя.

"Първо ще извикаме г-н Борисов тук на изслушване да обясни какво направи и защо го направи. Второ, ще взема всички стенограми от дългочасовите, среднощни и всякакви разговори в кабинета на председателя на Народното събрание и ще ги обявя. Ще организирам и помогна на всеки, който се чувства засегнат да заведе граждански иск за причинените му вреди от вас. Ще помогнем на всеки, който иска да заведе наказателни дела за престъпленията на властта. Това, уважаеми управляващи, няма да е преврат, а грижа за хората", закани се Нинова.

Вместо да погали козичките, Борисов ги изби незаконно и след две години е време за отговори, категорична бе лидерката на левицата.