В съдебното решение на ВАС не се поставя под съмнение наличието на чумата по дребните преживни животни. В мотивите си той ясно приема, че има установени две заразени животни. Това заяви земеделският министър Десислава Танева в отговор на декларацията на БСП, че правителството е избило неправомерно животните на хората в Странджа, без да има доказателства за чумата през 2018 г.

По-рано Нинова цитира части от решението, че няма "обективни факти, установяващи безспорно наличие на болестта при животните". Затова малко след това в парламента пристигна министър Танева, за да изнесе факти, "за да не се манипулират данни и те да бъдат използвани за политически дебат".

Земеделският министър на своя ред от трибуната на Народното събрание се позова на съдебното решение.

Нинова в атака за чумата в Странджа: Вместо да погали козичките, Борисов ги изби незаконно


"По повод направения преди това коментар, давам следните пояснения. Цитат от излязлото съдебно решение: "..на първо място от данните в протокола за лабораторното изследване на животните не става ясно какъв е броят на всички изследвани животни от животновъдния обект на касатора - Ани Петрова, за да бъде преценено количественото съотношение между заразените и здрави животни, което да определи от своя страна непосредствената опасност от болестта, след като е установено наличие на заболяването само при два броя овце. Тоест съдът в мотивите си ясно приема, че има установени два броя овце със заболяването чума по дребните преживни животни", раязсни Танева.

Министърът подчерта, че с решението се отменя заповедта за заличаване на обекта на Ани Петрова, но заповедта за обявяване на вторично огнище на директора на БАБХ остава в сила. 

Танева даде примери и с други болести по животните от 2005 г. насам и посочи, че заразите не подбират кой е на власт.

Тя отчете, че от Европа сме получили 417 хил. евро за справяне с чумата по дребните преживни животни, а разходът на държавата през 2018 за ликвидиране на заболяването е бил близо 2,5 млн. лева.