/ Министерство на туризма
"Фестивалът на изкуствата “Аполония” през септември ще допринесe за удължаване на сезона. Исках лично да се уверя как протича летният сезон и наблюдавам положителна тенденция в броя на посетителите в района".

Николова разговаря с държавния секретар по здравеопазване на Германия

Това заяви вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова по време на среща с кмета на община Созопол Тихомир Янакиев, съобщиха от пресцентъра на Министерство на туризма.

В разговорите участваха също областният управител на Бургас Вълчо Чолаков и заместник-министърът на туризма Ирена Георгиева. Статистиката от Единната система за туристическа информация показва, че в местата за настаняване в общината са пренощували над 65 хил. туристи за периода от 1 юни до 8 август.

От тях с най-голям дял - над 57 хил., са българските гости. От чужденците най-много са румънските посетители - над 3 хил. души. Освен тях, но по-малки, са групите от  немски, чешки и полски гости. Туристите, идващи в региона, се насочват главно в три дестинации. Това са град Созопол, Черноморец и курортния комплекс „Дюни“.

Николова: Необходима е кампания за популяризиране на историческото ни наследство по Черноморието

Кметът Тихомир Янакиев информира, че в момента в общината всички места за настаняване са заети, като туристите са основно българи. "Ако запазим тази натовареност и при продължителност на сезона до 15 септември, ще отчетем спад от около 50%", посочи още кметът.

Той очерта и някои от проблемите пред туристическия бранш. По думите му, за бизнеса ще е облекчение, ако се потърсят възможности за опростяване на информационната система ЕСТИ за регистрация на нощувките.

"Добре е да се разгледа и вариант за делегиране на бюджет на общините за рекламна дейност", каза още кметът. Вицепремиерът коментира,  че трябва да се подхожда гъвкаво към популяризирането на обектите и дестинациите и да се търсят иновативни методи за маркетинг.