Николов: Къде е посочена точката за увеличаване на заплатите?
Николов: Къде е посочена точката за увеличаване на заплатите? / снимка: Sofia Photo Agency
Посочените 650 лева за заплата на учителите от средата на следващата година в проекто-споразумението, предложено от Министерски съвет, реално означават, че заплатите на учителите ще се повишат със 100 лева. От друга страна, директорите ще имат цялата власт да определят кой колко ще получава. Това каза за Дарик Николай Николов – говорител на Единния национален стачен комитет (ЕНСК).

„Най-напред ще се опитаме ясно и точно да демаскираме цялата безотговорна политика на правителството до момента. Това е политика на извиване на ръцете и на икономически натиск. Става ясно защо е разтакавано до този момент и защо всъщност ние работим, преливайки от пусто в празно вече цял месец. След повече от месец стачка отговорът е: „Ще повишим с 20-ина процента вашите заплати от следващата година”. Това е близко до началното деветосептемврийско предложение на правителството – 10+10+10%”, коментира Николов.

„Под хубавите фрази на кое място е посочена точката за увеличаване на възнагражденията, дори юридически некоректно е така да се подреждат точките по едно проекто-споразумение, след като има реална стачка, започнала на базата на реално стачно искане”, каза още Николов.